VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Overnamegesprekken Unit4 nog in pril stadium

Unit4, al jaren lang een vaste klant op overnamelijstjes, is benaderd door investeringsfondsen voor een overname. De gesprekken lijken nog in een vroeg stadium te zijn.

Nog geen maand nadat aandeelhouders een nieuwe bedrijfsstructuur had goedgekeurd bij Untit 4 meldt de IT-dienstverlener dat er overnamegesprekken worden gevoerd.

Unit4 gaf daartoe maandag een uit. Het noemde wel een maximaal bod van 35 euro per aandeel, maar hield namen van de betrokken investeringsfondsen voor zich.

Financieel topman Edwin van Leeuwen zei dat het nog te vroeg is om te openbaren om wie het gaat.

Hij wilde desgevraagd wel zeggen dat het niet gaat om fondsen waarvan op dit moment bekend is dat ze aandeelhouder zijn.

Dat de bestaande aandeelhouders Delta Lloyd en Kempen niet tot de overnemers behoren, is geen verrassing. Beide investeerders hebben de afgelopen tijd namelijk hun belangen verkleind.

Delta Lloyd had begin dit jaar nog ruim 5 procent van de aandelen. Inmiddels is dat gezakt tot iets minder dan 3 procent. Kempen is van ruim 5 procent naar ruim 4 procent gezakt.

Hedgefonds binnen
Opvallend is in het licht van de laatste ontwikkelingen wel dat het Amerikaanse hedgefonds RGM in september een positie meldde van ruim 3 procent.

Mocht het komen tot een overname tegen 35 euro en aangenomen dat RGM heeft gekocht tegen de beurskoers van begin september, boekt dit fonds een rendement van circa 30 procent.

Unit4 heeft een speciale commissie opgetuigd die een eventueel overnamebod moet gaan beoordelen. "Die gaat alle aspecten van deze transactie bekijken. Het gaat er ook om je te verplaatsen in de aandeelhouder. Je moet kijken dat je een bod accepteert dat voor alle partijen uit te leggen is", zei Van Leeuwen.


In de commissie zitten bestuurders en commissarissen van het bedrijf. Naast Van Leeuwen gaat het om de nieuwe bestuursvoorzitter José Duarte (vanaf 1 januari 2014), scheidend bestuursvoorzitter en grootaandeelhouder Chris Ouwinga en commissarissen Philip Houben en Rob Ruijter.

Overigens heeft Houben ook nog een andere rol bij Unit4. Hij is namelijk ook bestuurslid van de Stichting Continuïteit Unit4.

Pressie
Deze stichting kan preferente aandelen uitgeven als zij dit in het belang acht van het bedrijf. Daarmee heeft Unit4 in ieder geval nog een pressiemiddel om een onwelgevallig bod de voet dwars te zetten.

Al met al zal nog moeten blijken of Unit4 en de onbekende investeerders eruit komen. Op de Amsterdamse beurs leken beleggers er in ieder geval in te geloven. Het aandeel schoot maandag met bijna 17 procent omhoog richting de 35 euro.


{{scope.count}} Reacties

{{comment.userName}}

{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy'}}

{{comment.body}}