VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Versnelling in het orderboek bij ASML een must

Een fors gestegen orderontvangst is illustratief voor de goede jaren die ASML tegemoet gaat. Door de sterk gestegen beurskoers afgelopen twaalf maanden wordt het steeds lastiger aan de verwachtingen te voldoen.

ASML blijft een opmerkelijk groeiverhaal. Sinds de internetbubble begin deze eeuw is het aandeel met circa 700 procent gestegen.

Een geleidelijke rit omhoog was het niet. Maar hoe meer marktaandeel de chipmachinefabrikant uit Veldhoven wist te winnen (inmiddels circa 80 procent)hoe verder de koers steeg.

Achteraf (altijd weer achteraf) bleek augustus 2011 bijvoorbeeld een mooi instapmoment. Het aandeel viel toen terug naar 23 euro.

Hoewel 2011 met een winst per aandeel van 3,45 euro nog altijd als record in de boeken staat, liepen beleggers destijds vooruit op mindere jaren waardoor de koers naar beneden ging.

Dat bleek geen goede strategie, want inmiddels noteert het aandeel tot boven de 70 euro en speelt de markt in op een aantal goede jaren hierna. Dit jaar zal de winst per aandeel blijven steken rond de 2 euro.

Verkeerd voorspeld
Het blijft wel de vraag of het marktherstel sterk genoeg is om de huidige koers te rechtvaardigen. Na de cijfers over het derde kwartaal zakt de koers van het aandeel ASML. Analistenreacties zijn echter overwegend positief, ook over de geschetste vooruitzichten.

Dat zegt weinig. Analisten hebben over het algemeen geen goed track record waar het gaat om de adviezen voor ASML.

Cijfers voldoen
ASML heeft met een omzet van 1,32 miljard euro en een brutomarge van 40,3 procent keurig aan de eigen verwachtingen voor het derde kwartaal voldaan.

Voor geheel het jaar staat de omzetverwachting op 5,2 miljard euro, inclusief de bijdrage van het overgenomen Cymer. Dat stond al op 5,0 miljard euro exclusief Cymer.

Grote plus zit in de orderontvangst van 1,4 miljard, tegen nog 1,1 miljard in het tweede kwartaal en 715 miljoen in de eerste drie maanden van het jaar. Het orderboek heeft nu een omvang van 1,8 miljard , tegen1,4 miljard eind tweede kwartaal.

Vooruitkijken naar 2014
Met een dergelijk dikke portefeuille en nauwe relatie met zijn klanten durft ceo Peter Wennink wel een aantal kwartalen vooruit te kijken.

Voor de eerste helft van 2014 voorspelt hij een omzet vergelijkbaar met de tweede helft van dit jaar. Hierin niet meegenomen eventueel verschepingen van EUV-machines.

Dat zou neerkomen op een omzet van circa 3,2 miljard euro over de eerste helft van volgend jaar. Daarmee zou het concern op koers liggen de recordomzet van 5,65 miljard euro uit 2011 uit de boeken te schrijven. De consensus onder analisten lag al op een omzet van 6,5 miljard euro in 2014.

EUV blijft wat schimmig
Voor de wat verdere toekomst is succes met de EUV technologie van groot belang voor ASML. Hiervoor heeft het vorig jaar Cymer, fabrikant van de lichtbron overgenomen.

Enigszins teleurstellend is dat ASML nu voor dit jaar 3 EUV-machines verwacht te verschepen, waar dat eerder nog 5 was en dat het dit jaar slechts 1 machine als omzet zal boeken.

Ook ontbreekt een cijfer over het aantal bestellingen voor deze machines in het derde kwartaal. In het tweede kwartaal waren dat er 7.

Wel blijft het concern erbij op schema te liggen om in 2015 de gewenste productiviteit van 125 wafers per uur te realiseren.

Dat mag zo zijn, de actuele productiviteit wordt ineens niet meer gegeven en dat kan beleggers op deze koers verder gaan benauwen.





Gerelateerde artikelen