VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Snellere groei Chinese economie geen reden tot juichen

Een meevallend groeicijfer over de Chinese economie werd vrijdag positief ontvangen op de beurzen. De ontwikkeling in de economieën van belangrijke handelspartners laat zien dat voorzichtigheid op zijn plaats is.

China importeert op grote schaal goederen en diensten uit Taiwan, Zuid-Korea en de leden van (onder anderen Indonesië, Thailand, de Filipijnen).

Als de Chinese economie aantrekt, zou dat te zien moeten zijn in de economieën van deze grootste handelspartners van het land in de regio.

China is altijd ongekend snel met het berekenen van zijn economische groeicijfers. De groeicijfers van andere Aziatische landen zijn nog niet bekend.

 -/-Omvang invoer 2012
(mrd $)
Handelsbalans 2012
Zuid-Korea 168,6 -80,9
Taiwan
 132,2 -95,4
ASEAN
 195,8 85

Maar op basis van andere cijfers, bijvoorbeeld de inkoopmanagersindex van onderzoeksbureau Markit, is wel een beeld te krijgen hoe het elders in Azië gaat.

Taiwan
Taiwan is een van de grootste handelspartners van China. De toestand in de Taiwanese productiesector is in september voor het eerst sinds april verbeterd.

Volgens Markit meldden Taiwanese bedrijven een toename van de vraag uit China, Europa en de VS. Overigens wijst de index op een zeer beperkte productiegroei in september.

Zuid-Korea
De economie van Zuid-Korea worstelt met zwakke binnenlandse vraag door te veel schulden en daarnaast een zwakke vraag uit het buitenland. De Koreaanse productiesector krimpt al sinds juni.

In september is sprake geweest van enig herstel. Volgens Markit is de omvang van de productie in september gestabiliseerd. Tegelijkertijd krimpt de hoeveelheid nieuwe orders die productiebedrijven ontvangen nog steeds.

Indonesië
Vorige maand kwam uit het Indonesische ministerie van Financiën het signaal dat de groei in het derde kwartaal zwakker zal zijn dan in het tweede kwartaal.

Indonesië heeft in de zomer een valutaschok te verwerken gekregen en heeft ook te maken met een zwakke vraag uit het buitenland. Volgens Markit is de productiesector in september gestabiliseerd, maar krimpt de hoeveelheid nieuwe orders die bedrijven ontvangen nog steeds. Eenzelfde beeld als in Zuid-Korea dus.

Al met al lijkt het er dus op dat er bij de grootste handelspartners van China in september sprake was van lichte verbetering in de economie. Dat bevestigt dan het beeld van een licht aantrekkende Chinese economie.

Tegelijkertijd gaat het eerder om een stabilisatie, dan om een terugkeer naar de sterke groeicijfers van het verleden.

Dat de grootste economie van Azië in het derde kwartaal op jaarbasis met 7,8 procent is gegroeid, tegen 7,5 procent in het tweede kwartaal is dan ook zeker geen reden tot juichen.


{{scope.count}} Reacties

{{comment.userName}}

{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy'}}

{{comment.body}}