VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

KPN moet investeringen matigen om kasstroom over te houden

Topman Eelco Blok spreekt van ‘operationeel momentum', maar de cijfers illustreren vooral dat KPN in het sukkelstraatje zit. Een haakse bocht is noodzakelijk om bij een neergaande trend toch geld over te houden.

Blok kondigt bij de derde kwartaalcijfers van de telecommer aan de investeringsgolf die hij bij zijn aantreden in april 2011 afkondigde, te matigen.

‘KPN heeft ten opzichte van de concurrentie al relatief veel geïnvesteerd in vaste en mobiele netwerken', zegt de topman in een toelichting. ‘Een groot deel van de hogere investeringen is bovendien al gedaan', aldus Blok.

Bij zijn aantreden in april 2011 was het opvoeren van de investeringen het speerpunt van zijn ambtsperiode die in het teken moest staan van de strategische leus "strenghten, simplify, grow"

Met de aanschaf van de nieuwe 4G-frequentie (1,4 miljard euro) voor sneller internet tastte KPN flink in de buidel. Misschien dus wel zo veel, dat terugschroeven nog de enige optie is.

De vrije kasstroom (operationele kasstroom verminderd met de investeringen) wordt anders nog meer aangevreten.

Ingeslikt
Noem het zwalkend beleid, misrekening of totaal gedraaid beleid.

De maatregel past in een trits eerdere manoeuvres van de KPN-top waar gewekte verwachtingen zijn ingeslikt.

Eerst het dividend zeggen te handhaven, om vervolgens toch een streep door het slotdividend over 2012 en 2013 te halen. E-Plus en de Belgische dochter BASE gingen medio 2012 in de verkoop, maar even later haalde Blok ze dan toch weer uit de etalage.

En om de financiële huishouding op te fleuren bleek ook een aandelenemissie van drie miljard euro nodig, terwijl KPN even daarvoor nog één miljard euro spendeerde aan aandelenterugkoop.

Het illustreert waar het nooddruftige KPN nu staat. Samen met UPC, Ziggo en Tele2 vecht ze voor iedere klant op de markt voor (mobiel) bellen, (mobiel) internet en televisie.

Concurrentiestrijd
Die concurrentiestrijd laat zijn sporen na in de resultaten.

KPN zag de omzet uit voortgezette activiteiten, wat betekent dat E-Plus niet langer wordt meegenomen in de cijfers omdat de verkoop voor 8,5 miljard euro op een haar na gevild is, in het afgelopen kwartaal teruglopen van 2,2 miljard euro naar 2,08 miljard euro.

Dat betekent dat KPN ten opzichte van de eerste negen maanden van 2012 al een omzetval van bijna 10 procent moet incasseren.

De omzetdaling was het scherpst bij de mobiele tak (9,6 procent), waar de ebitda zelfs met 40 procent tuimelde. Door de nieuwe 4G, die in het eerste kwartaal van 2014 landelijk moet zijn uitgerold, hoopt KPN het tij te keren.

Daar is het gevecht alsmaar heviger geworden. Behalve gevestigde concurrenten als Vodafone en T-Mobile, is ook Tele2 aan een opmars bezig op de Nederlandse mobiele markt. Het Zweedse telefoniebedrijf kreeg er afgelopen kwartaal 56 duizend mobiele klanten bij en heeft er inmiddels 640 duizend.

Vorige maand meldde Ziggo ook een deel van die taart te willen.

Lichtpuntje
Enig lichtpuntje is dat het bedrijf meer zogeheten triple play pakketten (internet, televisie, telefoon) wist te slijten. Inmiddels hebben 1,17 miljoen huishoudens een KPN-abonnement, goed voor - volgens KPN - een penetratiegraad van 43 procent, 11 procent hoger dan vorig jaar.

Wel komt die de omzet vooralsnog meer ten goede dan het bedrijfsresultaat. De inkomsten plusten met zeven procent, de ebitda met ‘slechts' 5 procent.

Ondanks de strijd met ander aanbieders verhoogde KPN het afgelopen kwartaal wel de tarieven. Een risico op het moment dat consumenten prijsgevoeliger worden en overstappen naar een concurrent als Ziggo, dat ook agressief mensen lokt met marketingcampagnes.

Met succes. Ziggo kreeg er in drie maanden tijd 37 duizend nieuwe klanten bij. KPN meldt het precieze aantal niet.

Het bedrijfsbrede bedrijfsresultaat (ebitda) van KPN daalde met 14 procent van 867 naar 743 miljoen euro en onder de streep restte een nettowinst van 87 miljoen euro. Daarmee halveerde de winst ten opzichte van de 196 miljoen euro vorig jaar.

Druk
De druk zit er bij KPN goed op om te presteren.

Met een opstandige grootaandeelhouder América Móvil (AMX) die vorige week openlijk meldde de financiële basis van KPN wankel te vinden, lijkt het een kwestie van tijd voordat een nieuwe schermutseling ontstaat.

LEES MEER:

18 oktober 2013

16 oktober 2013

3 oktober 2013

27 september 2013

25 september 2013

12 september 2013




Gerelateerde artikelen