VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Aankomend topman Randstad moet zorgen voor nieuwe groei

Ben Noteboom, de langstzittende topman van een AEX-bedrijf , gaat vertrekken bij Randstad. Zijn opvolger zal een nieuwe fase van groei moeten inluiden.

Ben Noteboom (55) geeft in februari 2014 het stokje over aan Jacques van den Broek.

Van den Broek is een logische opvolger. Hij is al negen jaar lid van de raad van bestuur van Randstad en 25 jaar werkzaam bij de tweede uitzendorganisatie van de wereld met sterke posities in Europa en in de Verenigde Staten.

Het afscheid van Noteboom viel samen met de publicatie van de cijfers, een periode waarin de omzet nog steeds daalde maar de winstgevendheid steeg.

Vergeleken met de autonome krimp van 3,7 procent in het tweede kwartaal is de krimp van 1,1 procent nu een opsteker, zeker omdat er over de maand september sprake was van autonome groei.

Vooral de omzetprestaties in Noord-Amerika (-3 procent), Frankrijk (-6 procent), Nederland (-4 procent) en België (-6 procent) vallen tegen.

Duidelijk is dat Randstad in bijvoorbeeld Noord-Amerika (21 procent van de concernomzet) niet alle werk aannam en bewust stuurde op winstgevendheid.

Kostenbeheersing op hoog niveau
Dat Randstad de winstgevendheid flink heeft weten te verhogen is te danken aan sterke kostenbeheersing.
Het onderliggende bedrijfsresultaat (ebita) steeg autonoom met 16 procent tot 184 miljoen euro, tegen een consensusverwachting van 176 miljoen euro.

De ebita-marge steeg van 3,7 procent naar 4,2 procent, het hoogste peil sinds 2008. De uitzendorganisatie uit Diemen hanteerde altijd een doelstelling voor de ebita-marge van 5-6 procent door de cyclus heen, maar gooide die vorig jaar maar overboord.

De nettowinst klom met 22 procent tot 83,8 miljoen euro, gelijk aan 46 cent per aandeel.
Bijzonder sterk is de ontwikkeling van de vrije kasstroom, die in het derde kwartaal met bijna de helft is gestegen tot 310 miljoen euro.

Hierdoor daalde de nettoschuld met 45 procent en verbeterde de verhouding nettoschuld/12-maands ebitda van 2,2 naar 1,2 en lijkt het dividend veiliggesteld.

Positieve kijk op toekomst

Met een dergelijk sterke verbetering van de financiële positie en een verwachte opleving van de marktomstandigheden is de timing voor een wisseling van de wacht niet slecht.

‘Coming man' Van den Broek mag Randstad een nieuwe groeifase inluiden, waar hij samen met Noteboom en de rest van het management een sterke basis voor heeft gelegd.

Eerste mag Ben Noteboom het jaar nog afmaken, waarbij hij zeer geholpen wordt door een zwakke vergelijkingsbasis. In de laatste maanden van vorig jaar zakte de omzet namelijk alleen maar verder weg, terwijl de groei volgens Randstad nu mogelijk doortrekt.

Beleggers hebben het aandeel Randstad in de afgelopen twaalf maanden liefst 80 procent hoger gezet. Dat legt prestatiedruk bij zijn opvolger.


{{scope.count}} Reacties

{{comment.userName}}

{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy'}}

{{comment.body}}

Gerelateerde artikelen