VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Grontmij heeft het lek nog niet boven

Grontmij wil over twee jaar minstens vier keer winstgevender zijn dan in 2012. Voorlopig schiet het niet op. Beleggers lijken hun geduld te verliezen.

Kort na zijn aantreden i dat Grontmij drie stappen moest zetten op weg naar herstel.

Kosten besparen, activiteiten met een lage marge verkopen en de teugels strakker aantrekken. Het eerste is gelukt, het laatste nog niet. En bijna alle activiteiten kwalificeren als lage marge-activiteiten.

Het ingenieursbureau wil in 2015 toe naar een winstmarge (ebita-marge) van 6 tot 8 procent. Tot nu toe is dat dit jaar 1,4 procent, tegen 1,3 procent in 2012. Amper verbetering dus.

Kosten bespaart Grontmij intussen wel op grote schaal kosten. Op jaarbasis bereikten de kostenbesparingen in het derde kwartaal 26 miljoen euro. Dit was reden om het doel voor 2015 te verhogen naar 28 tot 30 miljoen euro.

Verbetering mislukt
Het probleem zit dan ook bij de verbetering van de operationele prestaties. Jaski schetste dit maandag in een toelichting op de kwartaalcijfers voor analisten.

"Ik heb in het verleden wel het woord lekkage gebruikt. Er zijn significante gebreken door het hele bedrijf heen die een rem zetten op de winstgevendheid."

Het gaat dan om zaken als het efficient plannen en budgetteren van projecten en de focus op het binnenhalen van winstgevende projecten. Om daar wat aan te doen is een verbeterprogramma ingezet.

Het bestuur liet in de presentatie maandag een plaatje zien van de status van de verschillende verbeterprogramma's in de verschillende landen waar het bedrijf actief is.

Conclusie: Duitsland, Denemarken en het Verenigd Koninkrijk liggen op koers, Nederland en vooral Frankrijk blijven achter.

Verlies
Dit zijn juist de markten waar de pijn zit. Alleen in deze twee landen daalde de omzet het derde kwartaal en leed het bedrijf verlies. De economie draait hier landen slecht, maar waar het moet gebeuren lijkt Grontmij dus moeite te hebben het lek boven te krijgen.

Jaski moest ook constateren dat het verbeterprogramma nog tegenvalt "We liggen wat achter op de interne verwachtingen. Goede marktomstandigheden zouden helpen, maar het is geen excuus.

We moeten extra hard werken aan operationele excellentie en kostenbesparingen. Dat is de sleutel tot het halen van de doelstellingen voor de lange termijn."

Uiteindelijk komt het erop neer dat Jaski en Grontmij vragen om meer geduld. De topman schetste dat eind dit jaar de eerste resultaten door zullen sijpelen in de cijfers.

Ongeduldig
Beleggers lijken dat geduld niet te hebben. De koers zakte maandagochtend na de cijferpublicatie met ruim 6 procent. Ten opzichte van een jaar geleden is Grontmij wel pakweg een kwart meer waard, maar dat is een stijging die vergelijkbaar is met de stijging van de AscX-index het afgelopen jaar.

Van herstel van het aandeel van de klap in 2011 is dan ook geen sprake. Toen ging er in korte driekwart van de koers af. De weg naar herstel is dus lang en moeizaam en voert waarschijnlijk ver voorbij 2015.

LEES MEER:
5 augustus 2013

 16 juli 2013

 28 februari 2013

21 januari 2013

14 november 2012

30 augustus 2012

8 juni 2012



Gerelateerde artikelen