VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

04 november 2013

Spaanse winkelcentra blijven hoofdpijndossier bij VastNed

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Vastned gelooft heilig in het succes van winkelpanden in populaire winkelstraten. In die keuze werd de vastgoedonderneming gesterkt door de behaalde resultaten in het derde kwartaal.

De bezetting van de panden in winkelstraten steeg van 95,5 procent aan het einde van de maand juni tot 96,4 procent eind september.

De hogere bezetting werd ook nog eens gepaard met een stijging van de huren met 8,9 procent gemeten over de eerste negen maanden van het jaar.

De bezettingsgraad van de gehele portefeuille, die daarnaast bestaat uit winkelcentra, bleef steken op 93,5 procent.

Meer en meer winkelpanden
Vastned geeft dit jaar steeds meer gestalte aan de focus op en transitie van de portefeuille naar winkelpanden.

Inmiddels kocht de vastgoedonderneming panden in Bordeaux, Brugge, Amsterdam en Utrecht. Tegelijkertijd werden winkelcentra, onder andere in Val Thoiry en Het Rond in Houten, van de hand gedaan.

Populaire winkelstraten populair
Vastned ziet nog altijd dat het economische klimaat haar weerslag blijft hebben op retailers in Europa.

"De consumentenbestedingen blijven onder druk, met name in Nederland en Spanje", aldus top Taco de Groot. En dat zal voorlopig ook nog zo blijven, want verbeteringen zijn niet zichtbaar.

Ondanks die ongunstige ontwikkeling, valt volgens hem ook de trend te bespeuren dat retailers steeds bewuster kiezen voor de populaire winkelstraten.

Spanje blijft moeizaam
Hoewel het grootste deel van de portefeuille redelijk goed draait, gezien de omstandigheden, is de gang van zaken in Spanje ronduit zwak. Zelf stelt Vastned daarover dat de onderneming gezien de omstandigheden "desalniettemin blij te zijn met de resultaten die het team aldaar heeft bereikt.

In de eerste drie kwartalen werden 90 huurcontracten afgesloten en is de bezettingsgraad hoger dan de gemiddelde bezettingsgraad in vergelijkbare Spaanse winkelcentra."

Dat is wellicht een prestatie, maar de contracten werden tegen 21 procent lagere huren afgesloten en de bezettingsgraad kwam aan het einde van het derde kwartaal uit op 87,2 procent.

Dat is lager dan de 89 procent aan het einde van het tweede kwartaal. De Spaanse winkelcentra blijven een waar hoofdpijndossier voor Vastned.

Eerst lagere winst, dan beter en stabieler
Niettemin spreekt Vastned de verwachting uit voor het gehele jaar een direct resultaat per aandeel te verwachten van 2,75 tot 2,85 euro per aandeel.

Dat is fors minder dan de 3,31 euro per aandeel van vorig jaar. Deels komt dit door de moeilijke marktomstandigheden. Maar ook door het toenemende belang van winkelpanden in de portefeuille.

Volgens Vastned bieden de winkelpanden op korte termijn uitzicht op een lagere winstgevendheid. Maar voor de middellange termijn beloven zij een beter rendement te bieden met stabielere en voorspelbaardere resultaten.

LEES MEER:

4 oktober 2013

13 augustus 2013

17 mei 2013

21 maart 2013

 15 februari 2013

9 november 2012

10 augustus 2012


Gerelateerde artikelen

Overname in België geeft dividend en schuld Vastned Retail een impuls
Drie Rotterdamse dividendaandelen
Drie Rotterdamse dividendaandelen
26-07-2016

De rente op uw spaarrekening nadert het nulpunt, banken geven al signalen a…

Lees verder

vastgoed
Daling dividend Vastned zet door
14-08-2014

Winkelvastgoedfonds Vastned toont zich niet ontevreden, beleggers zijn…

Lees verder

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}