VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Waarom investeerders in Twitter waarschuwingen negeren

Oude tijden herleven met de opgetogen stemming rond de beursgang van Twitter. Is een nieuwe internetzeepbel in de maak? Vijf redenen waarom investeerders toch instappen.

Het zijn inmiddels bekende taferelen in aanloop naar de beursintroductie van een hip technologiebedrijf: de vraag naar aandelen is zo groot dat de introductieprijs een paar keer is verhoogd. Op de eerste handelsdag schoot de koers als een raket omhoog.
Is een nieuwe internetzeepbel in de maak?Beleggers lijken daar nu weinig rekening mee te houden.

Vijf redenen waarom beleggers in Twitter stappen

1. Doemdenkers meestal gelogenstraft
Sinds de implosie van de eerste internetzeepbel begin deze eeuw, is scepsis over internetbedrijven de norm. Over het winstpotentieel van Google was grote twijfel, volledig ten onrechte zo is gebleken.

Ook de beursgang van Facebook viel aanvankelijk tegen wat veel doemdenkers leek te bevestigen in hun gelijk. Anderhalf jaar later staat het aandeel flink boven de introductiekoers.

De sceptici lijken dus vaker te worden gelogenstraft, dan gelijk te krijgen.

2. Twitter draait omzet en groeit
Tot in in het Nederlandse NOS-journaal wordt erop gewezen dat Twitter verlieslatend is, maar uiteindelijk gaat het op de beurs om het winstpotentieel. En dat lijkt er wel degelijk te zijn.

De omzetgroei is dit jaar tot nu toe 106 procent. In dit tempo kan het niet heel lang duren voor de eerste zwarte cijfers worden neergepend.

3. Markt in ontwikkeling
Twitter is net als Facebook eerder, in zekere zin bezig met ontwikkeling van een geheel nieuw advertentiemodel. Het bedrijf weet waar de interesse van zijn gebruikers ligt en biedt adverteerders daarmee ruimte om hun marketingboodschappen heel gericht aan te bieden.

Dit is in zekere zin onontgonnen terrein, maar de sterke groeicijfers laten zien dat de interesse van adverteerders er is. Daarnaast heeft het bedrijf relatief veel mobiel bereik, een markt die op advertentiegebied onderontwikkeld is.

Ten opzichte van de tijd die consumenten mobiel besteden, zijn de advertentiebudgetten klein. De consensus is dat dit gaat veranderen.

4. Het bedrijf heeft een sterke leiding
De floppers van het verleden waren vaak ook slecht geleide bedrijven. Pets.com, de beursgang die in de VS vaak wordt aangehaald als het voorbeeld van een megaflop, leed verlies op elke bestelling die het afleverde.

World Online, de Nederlandse internetramp, had een topvrouw aan het roer die zelf niet leek te geloven in de onderneming. De top van Twitter bestaat uit ervaren internetondernemers die erin geslaagd lijken te zijn investeerders te overtuigen.

5. Sentiment op Wall Street
Dat het bedrijf omzet draait en groeit, betekent niet zonder meer dat het ook 14 miljard dollar waard is. Uitgaande van de koerswinstverhouding van Google (bijna 30), zou Twitter bijna een half miljard dollar winst moeten maken.

Ook als Twitter de beloftes waar maakt, gaat het nog wel even duren voor het dat punt bereikt. Maar bij de waardering speelt ook het sentiment op Wall Street een grote rol.

Dat sentiment was een maand geleden toen de beursgang werd aangekondigd nog erg terughoudend. Inmiddels bereikt het weer nieuwe hoogten. Dit is ook een zichzelf versterkend proces.