VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Vastgoedfonds NSI verspeelt veel krediet bij particuliere belegger

Vastgoedfonds NSI kondigt vrijdag een grote emissie aan om de wankele balans te repareren. Vooral grote beleggers mogen meedoen. Particuliere beleggers hebben het nakijken.

Vergeleken met andere beursfondsen mag NSI een trouwe groep particulieren tot haar aandeelhoudersbasis rekenen.

Honderden kleine aandeelhouders bezoeken trouw de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van het vastgoedfonds.

Topman Johan Buijs lijkt nu definitief afscheid te willen nemen van deze beleggers.

NSI gaat nieuw kapitaal ophalen maar kleine aandeelhouders mogen niet meedoen aan deze emissie. Daardoor moeten zij machteloos toezien hoe hun aandelenbelang wordt uitgehold.

50 procent korting
Over de noodzaak van ingrijpen lijkt geen discussie. De ultrazwakke balans van NSI in combinatie met voortdurend hoge afboekingen op het vastgoed maakte de situatie onhoudbaar. Banken pikten de fragiele toestand waarschijnlijk niet langer.

NSI haalt nu 300 miljoen euro op via een uitgifte van 75 miljoen aandelen tegen een koers van 4 euro per aandeel. Het leeuwendeel, 220 miljoen euro, is al geplaatst bij grote vastgoedbeleggers waaronder CBRE Clarion Securities en Cohen & Steers UK Limited.

De resterende 80 miljoen euro wordt gegarandeerd door ABN Amro, ING en Rabobank die 20 miljoen stukken zullen plaatsen bij " gekwalificeerde" beleggers. Het lijkt aannemelijk dat het grootste deel van de (kleinere) particuliere aandeelhouders van NSI hier niet onder valt.
De uitgiftekoers van 4 euro impliceert een korting van een kleine 30 procent op de slotkoers van 5,50 van donderdag. Bij een intrinsieke waarde (waarde van het eigen vermogen volgens de boeken) van 8,18 euro bedraagt de korting zelfs meer dan 50 procent.

Dergelijke hoge kortingen vinden over het algemeen alleen plaats bij claimemissies, waarbij iedere aandeelhouder het recht krijgt om in te schrijven op de nieuwe aandelen.

Op de beurs zakte het aandeel NSI na een paar uur handel met 13 procent tot 4,84 euro. In de ochtendhandel daalde het aandeel zelfs bijna 25 procent tot 4,24, de grootste daling van het fonds ooit.

Door de aandelen tegen een korting uit te geven zakt ook de een heel stuk van 8,18 euro tot 6,02 euro.

De bijgedrukte aandelen zullen naar verwachting vanaf 27 november aan de beurs worden verhandeld.

Zekerheid heeft een prijs
NSI verklaart de gekozen financieringsroute door erop te wijzen dat deze optie "de markt en executie risico's van de transactie minimaliseert en zekerheid biedt op financiering op de korte termijn".

Beleggers vreesden al voor een dergelijk scenario, omdat er onduidelijkheid was over , dat enkele maanden geleden faillissement aanvroeg.

De 20 procent van de aandelen van het fonds in NSI kunnen opgesplitst worden in twee: een 5 procentbelang in handen van een niet nader genoemde Israëlisch familie en een 15 procentsbelang in handen van het bedrijf Habas, dat nu volledig in handen is van de schuldeisers.

De familie blijkt actief te hebben geparticipeerd in de nieuwe uitgifte en dat geldt "voorzover wij weten ook voor de schuldeisers van Habas", aldus topman Buijs.

Dit gegeven heeft iets raadselachtigs, omdat als dat zo is NSI even makkelijk voor een eerlijkere claimemissie had kunnen kiezen.

Stevige winstverwatering

Dat door de verdubbeling van het aantal uitstaande aandelen winstverwatering optreedt is zeker, maar de omvang is moeilijk uit te rekenen.

Na de emissie zal de beleningsgraad terugvallen tot 45 procent. Aangezien NSI de intentie uitspreekt om de verhouding tussen de schulden en de waarde van het vastgoed "duurzaam" onder de 50 procent te houden, geeft dit ruimte voor nieuwe investeringen.

Het vastgoedfonds laat weten de helft van de opbrengst te gebruiken voor schuldaflossing en de andere voor investeringen. "We zien veel mogelijkheden in de huidige markt, de uitdaging is de goede investeringen er uit te kiezen", aldus topman Buijs.

Ook gaat NSI praten met de banken om afspraken te maken over gunstigere financieringsvoorwaarden die toekomstige rentelasten moeten drukken.

De omvang van de winstverwatering is moeilijk in te schatten omdat nog onduidelijk is hoe goed nieuwe investeringen zullen renderen. Ook de nieuwe rentetarieven zijn moeilijk in te schatten.

LEES MEER:

4 oktober 2013

13 augustus 2013

17 mei 2013

21 maart 2013

 15 februari 2013

9 november 2012

10 augustus 2012



Gerelateerde artikelen