VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Recyclingbedrijf Inverko naar de beurs, informatie ontbreekt nog

Kunststofrecyclingbedrijf Inverko Polymers stapt in de (nagenoeg) lege huls Vivenda Media Groep. Heel veel meer informatie hebben beleggers nog niet tot hun beschikking. Wachten op aanvullende gegevens is verstandig.

Aandeelhouders stemden onlangs met overgrote meerderheid in met de naamswijziging van Vivenda.

Pas nadat de AFM het prospectus heeft goedgekeurd (naar verwacht in januari) kunnen de aandelen waarmee deze ‘omgekeerde overname' wordt betaald, ook in notering worden genomen.

Met Inverko verwelkomt het Damrak weer eens een nieuwkomer van Nederlandse bodem, die waren er de laatste jaren niet veel.

Het bedrijf heeft vestigingen in verschillende plaatsen in het noorden van ons land, met name in de provincie Groningen. Het hoofdkantoor staat in het Groningse Leek (10.000 inwoners)

Inverko is al ruim 16 jaar actief in de verwerking en recycling van kunststofaval. Het bedrijf levert grondstoffen aan de kunststofverwerkende industrie en maakt ook zelf producten, zoals plastic kratten voor landbouwbedrijven.

Groei
Met de beursgang moet het makkelijker worden de autonome groei te financieren. Daarnaast wil Inverko strategische overnames doen in deze sterk gefragmenteerde markt.

De concernomzet was in 2012 iets meer dan 10 miljoen euro, waarbij een bruto bedrijfsresultaat (EBITDA) werd behaald van 700.000 euro.

De bekende beleggingsgoeroe Geert Schaaij werd tijdens de aandeelhoudersvergadering uitvoerig bedankt voor zijn diensten, waarvoor hij een vergoeding in aandelen ontving.

Het was Schaaij die Inverko en het bijna failliete Vivenda met elkaar in contact bracht. Alssema heeft nooit overwogen volgens de gebruikelijke route een beursnotering aan te vragen.

Hij was wel in gesprek met private equity partijen om zijn groeiplannen te financieren. Dit was een kans die vrij toevallig voorbij kwam, zo zei hij.

Bod
De overname wordt deels betaald in contanten (1,2 miljoen euro) en deels in nieuwe aandelen (23.750.000 stuks). Die 1,2 miljoen had Vivenda niet, maar die wordt voorgeschoten door Inverko.

Verkopende partij is directeur-eigenaar Henk Alssema, die zich vanaf vandaag CEO mag noemen en de meerderheidsaandeelhouder wordt. Alssema kreeg van de vergadering een vrijstelling om een bod op het hele bedrijf uit te brengen, wat normalerwijze verplicht is als je meer dan 30 procent van de aandelen verkrijgt.

Doordat ook een deel van de uitstaande obligaties wordt omgezet in aandelen en Alssema nog 4 miljoen aandelen ontvangt ter compensatie van het feit dat de deal met terugwerkende kracht per 1 januari 2013 ingaat, neemt het aantal uitstaande aandelen toe tot ruim 54,2 miljoen. Dat is een ruime verdubbeling.

Bij de huidige koers van 20 cent is Inverko op de beurs een kleine 11 miljoen euro waard. Met een omzet die dit jaar volgens de beleggerscirculaire rond de 14 miljoen zal uitkomen en een verwachte EBITDA van 725.000 euro lijkt de waardering stevig voor een klein bedrijf dat zich nog moet bewijzen.

Als Inverko de ambities waarmaakt kan het een leuk aandeel worden. De markt voor kunststofrecycling is een groeimarkt omdat de overheid elk jaar hogere eisen stelt aan het hergebruik van afval. Gemeenten moeten van hun afvalbergen af.

De beperkte informatie die beleggers nu hebben over het bedrijf is een nadeel. In het door de AFM goedgekeurde prospectus dat in januari moet verschijnen staat als het goed is meer informatie waar beleggers wat mee kunnen.

Het is dan ook verstandig eerst dat prospectus maar eens af te wachten. En de resultaten in de komende kwartalen.