VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

18 november 2013

Met aantrekkelijk bod op Unit4 vervliegt een mooie toekomst voor beleggers

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Unit4 en Advent hebben overeenstemming bereikt over een overname. Het voorgenomen bod biedt een forse premie op de beurskoers afgelopen maanden. Desondanks kan de prijs op lange termijn wel eens aan de lage kant blijken te zijn.

Het voorgenomen bod, dat de steun krijgt van de raad van bestuur en de raad van commissarissen, biedt op het eerste gezicht een aantrekkelijke premie.

Ten opzichte van 11 oktober, de datum voordat Unit4 de, bedraagt de premie 32,4 procent.

De premie boven de gemiddelde koers van de afgelopen 12 maanden is nog hoger en bedraagt bijna 55 procent.

Ook de waardering die het voorgenomen bod vertegenwoordigt lijkt te duiden op een eerlijke prijs.

Op basis van de winst per aandeel van 1,89 euro over 2012 en de gemiddeld verwachte winst per aandeel dit jaar van 1,73 euro bedraagt de koers-winstverhouding 20, respectievelijk 22.

Verborgen waarde
De huidige waardering van het bod vertelt echter niet het hele verhaal. Unit4 is de afgelopen jaren begonnen met de ommezwaai van verkoop van langjarige softwarelicenties naar losse abonnementen.


Die transformatie heeft een grote invloed op de financiële prestaties in de afgelopen jaren, maar ook in nabije toekomst.

Abonnementen
Bij dergelijke software as a service activiteiten (kortweg SaaS) bereiken de inkomsten pas na vijf jaar het niveau van de eenmalige opbrengsten die de verkoop van een licentie genereren. Deze omslag in strategie is nog maar enkele jaren geleden ingezet.

Waar de traditionele licentie inkomsten stagneren of een daling laten zien, stijgen de inkomsten uit abonnementen de laatste jaren sterk. De vruchten plukt Unit4 daarvan echter nog niet, vanwege de langere termijn waarop de inkomsten volledig binnenkomen.

Bovendien vergen de SaaS activiteiten nog altijd de nodige investeringen. De ontwikkelingskosten waren bijvoorbeeld een belangrijke reden waarom het bedrijfsresultaat over 2012 19 miljoen euro lager uitkwam op 86,2 miljoen euro.

Naast de lagere inkomsten op korte termijn drukken deze investeringen dus ook nog eens op de huidige financiële resultaten.

Financialforce.com
En dan is er nog andere groeiparel bij Unit4, haar belang van 81,9 procent in financialforce.com. De deelneming ontwikkelt en verkoopt administratiesoftware dat wordt aangeboden via het internet. De Amerikaanse onderneming werd in 2009 opgericht en is nog klein in omvang, maar groeit als kool.

In 2011 behaalde de onderneming een omzet van 9 miljoen dollar en in het afgelopen jaar was dat 17 miljoen dollar. In het afgelopen kwartaal bedroeg de omzet groei 80 procent en het is dan ook niet verwonderlijk dat Unit4 als doel heeft om in 2015 een omzet te draaien van minstens 70 miljoen dollar.

Concurrent veel meer waard
Financialforce.com kan in de toekomst wel eens de kip met de gouden eieren blijken te zijn voor Unit4. Recent ging Veeva, een vergelijkbare Amerikaanse onderneming dat een omzet behaalt van 50 miljoen dollar, naar de beurs. De markt waardeert het bedrijf nu op 4,7 miljard dollar...

Op korte termijn aantrekkelijk bod
Het is niet voor niets dat Advent aangeeft te willen investeren in juist deze twee activiteiten van Unit4. Het maakt de waardebepaling van Unit4 echter wel tot een uiterst moeilijke exercitie.

Het voorgenomen bod van Advent lijkt aantrekkelijk voor de bestaande aandeelhouders die kijken naar de financiële resultaten van vandaag.

Op de langere termijn, wanneer de vruchten van investeringen in SaaS en financialforce.com ten volle geplukt kunnen worden, kan de biedprijs echter alsnog aan de lage kant blijken te zijn.

UNIT4 UITGELICHT:

22 oktober 2013

14 oktober 2013


{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}