VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Volle kas Ajax biedt ruimte voor uitkering aan beleggers

De bestuurlijke stofwolken zijn neergedaald en met de derde landstitel op rij behaalde Ajax vorig jaar haar 32ste kampioenschap. Behalve die sportieve successen stonden vooral lucratieve transfers aan de basis van de aanzwellende kas.

Want het beursgenoteerde Ajax zit momenteel goed bij kas. 43,5 miljoen euro stond eind juni geparkeerd op de bankrekening, bijna 2,40 euro per aandeel, tegen een beurskoers van zo'n 8 euro is dat een hele hoop.

Het geld in kas is hiermee in één jaar toegenomen met 26 miljoen euro.

Met een dergelijk hoge kasstroom, solide balansverhoudingen en een aanzienlijke winst (18 miljoen euro) lijkt een dividenduitkering haast voor de hand te liggen.

Erfenis
Niet bij Ajax. De voetbalclub heeft nog een erfenis uit het verleden weg te werken. De drie recente winstjaren hebben de opgestapelde verliezen uit eerdere jaren nog niet uitgewist.

Gevolg: de vrij uitkeerbare reserves zijn negatief (-/- 37 miljoen euro na toevoeging van de winst over gebroken boekjaar 2012/2013).

“En dan staat de Nederlandse wet niet toe om dividend uit te keren aan aandeelhouders”, aldus president-commissaris Hans Wijers (oud-topman AkzoNobel en commissaris bij Shell en Heineken) tijdens de aandeelhoudersvergadering in de verbouwde Amsterdam ArenA.

Beursgenoteerde spaarpot
Ajax lijkt op een beursgenoteerde spaarpot. Vlees op de botten is noodzakelijk, maar te veel geld is ook niet goed. Onbezonnen investeringen – zoals onrendabele spelersaankopen – liggen dan op de loer.

Bij Ajax gaat het feitelijk om een keuze voor een nieuwe speler of dividend, even afgezien van een beursexit of de ook al geopperde aankoop van stadion Amsterdam ArenA.

Voor het laatst betaalde Ajax over boekjaar 2003/2004 een dividend, 14 eurocent per aandeel.

Toch is een andere manier denkbaar waardoor directievoorzitter Michael Kinsbergen en financieel directeur Jeroen Slop geld kunnen terugsluizen naar aandeelhouders die Ajax al sinds de beursgang in 1998 van kapitaal voorzien.

Kapitaalsvermindering
Via een zogeheten kapitaalsvermindering kunnen beleggers een uitkering in contanten krijgen.

Daarbij wordt de nominale waarde van een Ajax-aandeel (nu: 45 eurocent) met een bepaald bedrag verlaagd en uitgekeerd aan aandeelhouders.

Op die wijze zou de voetbalclub die nominale waarde met bijvoorbeeld 20 eurocent omlaag kunnen brengen tot 25 eurocent.

In totaal zou dit Ajax 3,67 miljoen euro kosten, maar omdat grootaandeelhouder Vereniging Ajax (73 procent) voorgaande (zeldzame) dividendjaren de winstuitkering terugstortte in de Ajax-kas zou dit alternatief slechts een kasuitstroom van één miljoen euro betekenen.

Een dergelijke exercitie is in beginsel eenmalig, maar zou een relatief goede uitkering betekenen. Op de huidige beurskoers levert dat een ‘dividendrendement’ van 2,5 procent  op en maakt de financiële gezondheid van de club niet minder.

Wijers zei toe deze optie de komende periode te zullen bekijken. “Maar voor nu willen we ons niet in allerlei bochten gaan wringen”.

Beursvertrek
Mocht Ajax ook deze vorm van kapitaalteruggave uiteindelijk wegwuiven, dan zou het oppotten van geld misschien wel eens een heel ander oogmerk kunnen hebben: een beursvertrek van Ajax mogelijk maken.

“Op dit moment helemaal niet aan de orde”, aldus Wijers richting beleggers.

Om hen minimaal hun inleg ten tijde van de beursgang terug te betalen (11,34 euro per aandeel) is al snel 55 miljoen euro nodig.




Gerelateerde artikelen