VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Vier argumenten waarom banken meer kapitaal moeten aanhouden

De Nederlandse overheid wil dat banken meer eigen vermogen op hun balans krijgen. De zogenaamde leverage ratio, de hefboom, zou omhoog moeten naar 4 procent. De bancaire sector is tegen, maar er zijn goede argumenten voor deze verhoging.

Internationaal is afgesproken dat banken minstens 3 procent eigen vermogen op hun balans moeten hebben.
Dat is een minimum.

Nationale toezichthouders mogen ook kiezen voor een hogere eis.

De commissie Structuur Nederlandse banken heeft vorig jaar gepleit de grens op 4 procent te stellen. Dit lijkt op dit moment het doel te zijn waar Den Haag op koerst.

De banken zijn tegen en grepen vorige week een hoorzitting in de Tweede Kamer aan om dat duidelijk te maken.
Het belangrijkste argument is dat de kredietverlening onder druk komt.

Verder stellen Nederlandse banken dat ze door hun grote hypotheekportefeuilles anders zijn dan banken in het buitenland. Ze willen .

Toch zijn er goede argumenten te bedenken voor een verhoging van de hefboom.

1. De bank kan beter tegen een stootje
De gedachte achter alle kapitaalverhogingen is dat banken grotere buffers moeten hebben voor slechte tijden. Hoe meer kapitaal, hoe meer slechte leningen een bank kan absorberen voordat deze failliet gaat of door de overheid gered moet worden.

Daarnaast zijn banken die meer kapitaal aanhouden ook minder gevoelig voor het economisch tij. In slechte tijden hoeven ze niet meteen de kredietkraan dicht te draaien.

2. Meer kredietverstrekking
De banken schermen met minder kredietverstrekking, maar het zou ook zomaar kunnen dat het tegenovergestelde gebeurt. De president van de Bank of England Mark Carney liet deze zomer in een speech.

Conclusie: banken met een kleinere hefboom, hebben de afgelopen jaren meer uitgeleend.

Amerikaanse banken moesten na de crisis onder dwang hun kapitaalpositie versterken. In de VS is de kredietverlening de afgelopen jaren gegroeid. Dat kan er ook op wijzen dat een sterkere bank meer krediet verstrekt dan zijn zwakke broeder.

3. Eenvoudige manier om banken te vergelijken
In tegenstelling tot andere kapitaaleisen die aan banken worden gesteld is de leverage ratio vrij eenvoudig te berekenen. Andere eisen, zoals de core tier 1-ratio, zijn risicogewogen. Dat wil zeggen dat banken zelf, op basis van eigen modellen, aangeven hoe groot het risico op bepaalde investeringen is.

Met deze informatie wordt dan berekend hoeveel kapitaal ze moeten aanhouden. Hierdoor is het vergelijken van banken, zeker banken in verschillende landen, een beetje appels en peren. Bij de leverage ratio speelt dit niet.

4. In het buitenland kan het ook

In Nederland gaat de discussie over een hefboom van 3 of 4 procent. Ondertussen wordt .

Hetzelfde gebeurt in andere Europese landen. Het idee dat Nederland het beste jongetje van de klas probeert te zijn gaat dus zeker niet op.