VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Duurzaam DSM belegde in omstreden Amerikaanse gevangenissen

Beleggen in Amerikaanse gevangenissen is een lucratieve maar omstreden bezigheid. DSM blijkt via het eigen pensioenfonds ook te hebben geïnvesteerd in beursgenoteerde gevangenisuitbaters.

Een aandeel dat in twaalf jaar tijd bijna twintig keer zoveel waard wordt: veel beleggers zouden ervoor tekenen.

Veel beleggers hebben dan ook hun kans gewaagd in de sector waar dergelijke rendementen afgelopen jaren te zien waren, Amerikaanse gevangenissen.

Onder de aandeelhouders bevindt zich het pensioenfonds van DSM.

Het chemieconcern dat al jarenlang veel aandacht besteedt aan duurzaamheid blijkt dit jaar voor het eerst belegd te hebben belegd in twee Amerikaanse beursgenoteerde gevangenisuitbaters.

Het gaat om partijen die een hoog rendement op de beurs weten te bereiken met omstreden activiteiten.

"Weinig duurzaam"

Bob Libal is directeur van Grassroots Leadership, een organisatie die al jaren te hoop loopt tegen de praktijken in private gevangenissen. Hij is verbaasd dat institutionele beleggers als het DSM-pensioenfonds in de sector investeren.

"Er is helemaal niets maatschappelijk verantwoords aan het beleggen in deze bedrijven", zegt Libal. ... De laatste tijd komt steeds meer aan het licht welke praktijken plaatsvinden binnen de muren van private gevangenissen."

Afgelopen juni bracht de organisatie een rapport uit over dertig jaar misstanden bij de geprivatiseerde gevangenissen in de VS. Het verhaalt van gezondheidsrisico's voor gevangenen als gevolg van kostenbesparingen.

Elk jaar blijkt iemand te overlijden, met vermoedens van medische missers, een gevolg van het chronische tekort aan personeel.

Perverse prikkel
De omstandigheden in de gevangenissen zijn niet het enige punt van kritiek. Ook de manier waarop beursgenoteerde gevangenisondernemingen omzet proberen te garanderen stuit op bezwaren.

Corrections Corporation of America (CCA), het grootste particuliere gevangenisbedrijf van Amerika, schreef vorig jaar 48 staten aan om te laten weten dat het geïnteresseerd is in de aankoop van gevangenissen voor een kwart miljard dollar.

Maar dan moest de overheid als tegenprestatie garanderen dat de bezettingsgraad voor minstens twintig jaar op negentig procent zou blijven.

"Deze afspraken gaan in tegen alles waar good governance voor staat. Het is een perverse prikkel voor overheden om telkens gevangenen aan te leveren," zegt Michele Deitch van de rechtenfaculteit van de University of Texas die de sector al drie decennia volgt.

Meer
DSM is niet het enige bedrijfspensioenfonds van Nederlandse komaf dat geld heeft gestoken in de private gevangenissen van Amerika.

Uit gegevens van beurswaakhond SEC blijkt dat ook de pensioenbeleggers van het Brits-Nederlandse Shell eind september een pakketje aandelen had in Amerikaanse private gevangenissen. Pensioenfonds Grafische bedrijven en het Pensioenfonds voor Huisartsen hadden eerder ook belangen in de sector.

Het pensioenfonds van DSM heeft inmiddels laten weten niet langer te willen beleggen in Amerikaanse gevangenissen met winstoogmerk.

Bob Puijn, Chief Investment Officer bij DSM Pension Services, zegt dat het pensioenfonds sinds oktober ook mensenrechten meeweegt om te beoordelen of een onderneming op de zwarte lijst komt van verboden beleggingen. "Daarmee vallen CCA en Geo Group af. Het beleid wordt steeds stringenter."

Een langere versie van dit artikel verscheen in het november-nummer van Effect