VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Rabobank stopt opkoop Ledencertificaten. Zijn er alternatieven?

Beleggers in Rabobank Ledencertificaten zijn een zekerheid kwijt. Bij verkoop biedt de bank niet langer de garantie dat houders hun aankoopbedrag terugkrijgen. Wat zijn de gevolgen en alternatieven?

Het leken risicoloze beleggingen voor een gekende groep beleggers.

Rabobank Ledencertificaten zijn immers participaties uitgegeven door een bank met een hoige kredietwaardigheid en uitsluitend bestemd voor leden (klanten) en personeelsleden van de Rabobank.

Inmiddels liggen de zaken anders. Rabobank heeft nog steeds een hoge rating, maar het recente Libor-schandaal heeft voor deukjes gezorgd. Ook verdient het beeld van een risicoloos product bijstelling, zo meent ook de Rabobank zelf.

De bank schreef de bezitters ervan een brief dat zij er goed aan doen niet meer dan 20 procent van hun vermogen in deze effecten te beleggen. 

Bovendien gaat er het nodige veranderen in de handel van de certificaten.

Wat gaat er veranderen en zijn er alternatieven? Een paar vragen beantwoord: 

Wat leveren Rabobank Ledencertificaten aan rendement op?
De nominale waarde van de ledencertificaten is 25 euro. Daarover wordt per kwartaal een vergoeding uitgekeerd.

Beleggers ontvangen om de drie maanden 0,3250 euro of - in geval dit meer oplevert - een kwart van het rendement van de meest recente tienjarige Nederlandse staatslening verhoogd met 1,5 procent.

De minimumvergoeding is dit jaar verhoogd van 1,25 naar 1,30 euro op jaarbasis. Dat komt neer op 5,2 procent van de nominale waarde. Omdat de rente op 10-jarige staatslening zeer laag is, is 1,30 euro het bedrag waar beleggers voorlopig op moeten rekenen. Daarmee wordt een rendement behaald dat ruim boven dat op staatsleningen ligt.

Wie wil verkopen weet dit jaar zeker dat Rabobank ze terug wil kopen tegen een koers van minimaal 25 euro.

Wat gaat er veranderen?
Vanaf 1 januari stopt Rabobank met het zelf inkopen tegen minimaal 25 euro en het zo ondersteunen van de koers van de ledencertificaten.

Vanaf die datum zal de koers van de certificaten weer de resultante zijn van vraag en aanbod op de interne markt. Volgens Rabobank werkte dat systeem in het verleden goed.

Wat zijn de gevolgen als Rabobank niet langer garandeert om certificaten in te kopen?
Door het gewijzigde beleid zal Rabobank als kopende partij (deels) afvallen. Dat kan gevolgen hebben voor de prijs die verkopende beleggers ontvangen voor hun certificaten.

Om een overschot aan aanbod op te vangen wil de bank ledencertificaten ook aan institutionele beleggers gaan verkopen. De kans bestaat dat professionele beleggers geen 25 euro overhebben voor een achtergestelde AA- obligatie met een eeuwige looptijd en een negatieve outlook.

Hoe kan er gehandeld worden in de certificaten?
Een nadeel is dat de Ledencertifcaten maar één keer per maand verhandeld kunnen worden. De liquiditeit is dus beperkt.

Bezitters moeten vóór 09.00 uur op de vijfde werkdag voorafgaand aan de handelsdag hun order opgeven. De eerstvolgende handelsdag is 2 januari 2014.

Zijn er aantrekkelijke alternatieven voor het Rabobank Ledencertificaat?
Het Ledencertificaat is een achtergestelde obligatie met een eeuwige looptijd. ING heeft ruim vijf jaar geleden een soortgelijke obligatie in de markt gezet, de Perpetual IV. Deze biedt een couponrente van acht procent.

Voordeel is dat de ING-obligatie zeer liquide is: er is dagelijks handel op Euronext (ISIN code XS0356687219) met een kleine spread tussen bieden en laten.

Het risico is hoger dan dat van het Rabobank Ledencertificaat, maar dat zal het rendement vermoedelijk ook zijn. Bovendien lijkt ING weer op de goede weg: de Staatssteun wordt afgelost en de splitsingsoperatie in bank en verzekeraar verloopt voorspoedig.

Houd er wel rekening mee dat deze Perpetual vroeg of laat zal worden teruggekocht en ingetrokken.

Een ander alternatief komt van The Royal Bank of Scotland (RBS). RBS bracht de 5,25% Perpetual Bond ruim voor het uitbreken van de crisis, in juni 2005, naar de Amsterdamse beurs.

De obligaties zijn niet cumulatief: als de bank een coupon overslaat wordt deze later niet ingehaald. Dat maakt de koers extra kwetsbaar in moeilijke tijden.

Door het dal

RBS, in zware problemen afgelopen jaren, heeft de coupon een paar keer niet betaald, maar hervatte de betaling weer in 2012. De coupon loopt per eind juni en wie deze obligatie nu in Amsterdam koopt (ISIN is DE000A0E6C37) betaalt behalve de koers ongeveer 2 procent aan opgelopen rente.

Net als de ING Perpetual hierboven is er een behoorlijke markt in dit product, wat de bied- laatspread klein houdt.
Wie het helemaal heeft gehad met de Rabobank en optimistisch durft te zijn over het verdere herstel van de bankensector kan aanschaf van de Royal Bank of Scotland 5,25% Perpetual overwegen.

De couponbetaling loopt weer en het is niet ondenkbaar dat deze obligaties over enige tijd weer op 100 staan. Op 100 kan RBS de stukken ieder jaar terugkopen, daaronder alleen als bezitters vrijwillig afstand doen van de stukken.

RBS is zoals meer banken die zwaar gehavend uit de kredietcrisis kwamen op de weg terug. Rabobank zit juist in de hoek waar de klappen vallen.

Misschien vallen daar na het Libor-schandaal nog wel meer lijken uit de kast. De perpetuals van RBS en ING kunnen een prima alternatief zijn voor het Rabobank Ledencertificaat.

Een uitgebreide versie van dit artikel is verschenen in Effect 11.