VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Rabobank gaat naar de beurs

Rabobank verhoogt de rentevergoeding op haar Ledencertificaten en kondigt een beursnotering aan. Voor de beurs en beleggers zou het Certificaat een prachtige aanwinst zijn.

Er was veel te doen om de Rabobank Leden Certificaten in 2013.

Rabobank had al aangekondigd de verhandelbaarheid te willen verbeteren door ook instituten de mogelijkheid te geven erin te beleggen.

Het omvallen van SNS Reaal en andere Europese banken had er namelijk voor gezorgd dat veel particuliere beleggers ze liever kwijt waren dan rijk. Het Libor-schandaal hielp ook niet.

Niet meer nominaal
Daar kwam bij dat Rabobank liet doorschemeren in 2014 niet langer bereid te zijn de stukken op tenminste de nominale waarde (25 euro) terug te blijven kopen. De verkoopgolf werd iedere maand steeds groter.

Beleggers, tot nu toe alleen de klanten van de coöperatieve bank, vreesden dat de koers volgend jaar wel eens onder 25 euro zou kunnen zakken.

Rabobank kiest met de couponverhoging en de beursnotering voor een vlucht naar voren: de minimale vergoeding wordt verhoogd van 5,2 procent die het nu is naar 6,5 procent. De eerste betaaldag van die nieuwe coupon is 29 maart 2014.

Dat is een forse verhoging, die vermoedelijk alleen al genoeg is om de koers op 25 euro te houden. Deze forse verhoging geeft echter ook aan dat de vrees van beleggers gegrond was: bij een coupon van 5,2 procent was het Rabobank Ledencertificaat geen 25 euro waard.

Dat blijkt ook uit de opmerking van bestuurder Bert Bruggink in het Financieele Dagblad dat hij bij een beursgang nu rekent op een openingskoers rond 25 euro.

Nog één handelsdag in 2013
Volgens het persbericht van Rabobank hebben institutionele beleggers al langer belangstelling voor het ledencertificaat, dat nu nog wordt verhandeld op een interne markt.

De Rabobank certificaten zullen naar verwachting vanaf eind januari 2014 verhandeld kunnen worden op de effectenbeurs, na instemming van de certificaathouders.

Er komt in december een extra laatste handelsdag voor de interne markt. Orders ingelegd voor 23 december 2013, 9.00 uur worden op 30 december 2013 nog uitgevoerd. De handelsdag van 2 januari 2014 is hiermee vervroegd.

Orders ingelegd na 23 december 9.00 uur komen op de beurs terecht. De eerste dag van notering zal tegen het eind van januari zijn.

Op dit moment staat er voor een kleine 6 miljard euro aan Rabo Ledencertificaten uit. In beurswaarde is het vergelijkbaar met bijvoorbeeld Wolters Kluwer. Rabobank komt echter niet in aanmerking voor opname in de AEX omdat financieringsinstrumenten met een vaste rente zoals deze zijn uitgesloten.

Het Rabo Ledencertificaat is echter wel een eigen vermogen-instrument. Er hoeft maar één ding te veranderen om er een aandeel van te maken: de vaste coupon moet een dividend worden dat ieder jaar door de vergadering van certificaathouders wordt goedgekeurd. Dan zit Rabobank zo in de AEX.

Dat kan een groot voordeel zijn als de bank in de toekomst nieuwe certificaten wil uitgeven, wat volgens Bruggink wel de bedoeling is. De eerste stap is gezet.

LEES OOK:


29 november 2013
 

{{scope.count}} Reacties

{{comment.userName}}

{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy'}}

{{comment.body}}