VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

VEB bereidt dagvaarding voor tegen kantorenbelegger NSI

Alleen institutionele beleggers konden onlangs tegen grote korting aandelen in beursfonds NSI kopen. Bestaande aandeelhouders profiteerden niet. Beleggersvereniging VEB is bereid om naar de rechter te stappen.

Dat heeft de beleggersvereniging dinsdagavond aan NSI (Nieuwe Steen Investments) laten weten.

Begin november van 75 miljoen nieuwe gewone aandelen tegen een koers van 4 euro per aandeel aan, een korting van bijna 30 procent ten opzichte van de koers voor de uitgifte.

Met de verdubbeling van het aantal uitstaande aandelen haalde NSI 300 miljoen euro aan kapitaal op om de balans  te versterken en te kunnen investeren in kansen op de Nederlandse markt.

NSI negeerde particuliere aandeelhouders volledig bij de uitgifte van de nieuwe aandelen. Zij konden geen nieuwe aandelen met grote korting kopen en zagen hun belang in de onderneming flink afnemen.

Nieuwe institutionele beleggers konden wel tegen de aanzienlijke korting instappen. De VEB vindt dat NSI daarmee onrechtmatig handelt.

Besprekingen
Op 14 en 22 november is overleg geweest tussen beleggersvereniging VEB en de directie en adviseurs van NSI.

Daarbij is gesproken over de urgentie van de emissie, de voorwaarden waartegen geplaatst is, de onevenredige korting die werd verleend en het feit dat aanzienlijk meer werd geplaatst dan noodzakelijk geacht ter versterking van de balans.

De VEB heeft voorgesteld dat NSI een relatief beperkte additionele emissie van aandelen zou doen om ook kleinere aandeelhouders tegen min of meer dezelfde voorwaarden aandelen aan te bieden.

Zo zouden zij gecompenseerd worden voor de verwatering van hun belang. NSI heeft in beide besprekingen aangegeven dit niet te willen doen.

Juridische procedure

De VEB heeft dinsdag NSI nogmaals formeel gevraagd te komen tot overleg en een minnelijke regeling voor gedupeerde aandeelhouders.

Als NSI daartoe geen reden ziet zal de VEB de rechter vragen om te oordelen of NSI onrechtmatig heeft gehandeld.

Directie profiteerde wel
Naast een groep institutionele beleggers en banken heeft ook de directie van NSI geprofiteerd van de aandelenplaatsing.

Bestuurders kocht voor in totaal 29 duizend aandelen, aanvankelijk tegen dezelfde prijs als de nieuwe aandeelhouders: 4 euro.


Wilt u op de hoogte blijven van ontwikkelingen in dit dossier? 
                               

Mede vanwege de scherpe reacties uit de markt is de uitoefenprijs uiteindelijk aangepast tegen de slotkoers van het aandeel NSI op 13 november van 4,80 euro.

Hieruit blijkt dat NSI beseft dat de gang van zaken rondom deze emissie op gespannen voet staat met de redelijkheid en billijkheid.

LEES MEER:

8 november 2013

4 oktober 2013

13 augustus 2013

17 mei 2013

21 maart 2013

 15 februari 2013

9 november 2012



Gerelateerde artikelen