VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Nederlandse aandelenfondsen zijn hun geld niet waard

Beleggingsfondsen die in grote Nederlandse aandelen beleggen blijken al jaren slechter te presteren dan de AEX Index. Oorzaken: hoge kosten en beroerde prestaties van de fondsbeheerders.

Grote Nederlandse aandelenfondsen presteren fors slechter dan de AEX, de hoofdgraadmeter van de Amsterdamse beurs.

In 2011 en 2012 bleven de fondsen met ruim 3 procent achter bij de index. Dit jaar, tot en met eind november, is de achterstand voorlopig minder groot met een half procent.

Niet alleen als groep maar ook individueel zijn de prestaties van de zeven grote Nederlandse
Aandelenfondsen ondermaats.

Of het nu gaat om Robeco Hollands Bezit, ING Dutch Fund, Achmea Nederland Aandelenfonds, Allianz Holland Fund, BNP Paribas - Netherlands Fund, Dexia Equities L Netherlands C of het SNS Nederlands Aandelenfonds: allemaal hebben ze vanaf 2011 slechter gepresteerd dan de AEX-index.

In 2011 wist alleen Robeco Hollands Bezit enigszins de dans te ontspringen en in 2012 was dat het
ING Dutch Fund.

In het lopende jaar presteren drie fondsen beter dan de index, het Allianz Holland en wederom het ING Dutch Fund en Robeco Hollands Bezit.

De conclusie is gerechtvaardigd dat feitelijk de actief beheerde fondsen in Nederlandse large caps zowel als groep en individueel vanwege de ondermaatse prestaties hun geld niet waard zijn.

Duur
De reden voor de achterblijvende prestaties is tweeledig. Allereerst zijn er de relatief hoge kosten. Gemiddeld rekenen de fondsen 1,3 procent aan kosten per jaar.

Het SNS Nederlands Aandelenfonds is met 1 procent nog het goedkoopste,
maar Dexia is met 1,83 procent aan kosten ronduit duur. De kosten werpen een hoge drempel op om de index bij te houden, laat staan te verslaan.

Niet afwijken

Maar het gat tussen de prestaties van het fonds en de index is groter dan alleen de jaarlijkse kosten.

Het kan niet anders dan dat de fondsbeheerders zelf bijdragen aan de matige prestaties. Om de index te verslaan, kan een fondsbeheerder maar één ding doen, namelijk in zijn keuze voor beleggingen afwijken van de index waaraan het zich spiegelt.

Recent onderzoek van Het Financieele Dagblad wijst uit dat daar niet of nauwelijks sprake van is bij Nederlandse aandelenfondsen.

Om tot deze conclusie te komen heeft Het Financieele Dagblad voor alle fondsen de zogenaamde ‘active share' berekend.

Daaruit blijkt dat de Nederland-fondsen nauwelijks afwijken van de AEX-index. Indexknuffelaars is daarom een betere benaming dan ‘actief beheerde fondsen.'

HERSTEL
-Een uitgebreide versie van dit artikel verscheen in november in VEB Beleggingsmagazine Effect.

-In de diagram bij dat artikel, waarin de prestaties van Nederlandse Aandelenfondsen grafisch worden weergegeven, staat een fout.

-Bij het BNP Paribas Netherlands Fund is het dividend niet meegenomen in de berekening van het totale rendement.

-In onderstaande diagram is dat wel gedaan.
 

{{scope.count}} Reacties

{{comment.userName}}

{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy'}}

{{comment.body}}