VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Vijf vragen over de beursgang van de Rabobank

De Rabobank Ledencertificaten die tot nu alleen door leden (klanten) van de bank konden worden gekocht krijgen een beursnotering. Het worden Rabobank Certificaten waar iedereen in kan beleggen.

Vijf vragen over deze opvallende beursgang.

1. Waarom doet Rabobank dit?
De belangrijkste reden lijkt dat Rabobank afwil van de zelf opgelegde verplichting om aangeboden stukken altijd terug te kopen.

Afgelopen jaar hebben veel leden hun certificaten terug verkocht aan Rabobank en dat dreigde tot scheve balansverhoudingen te leiden bij de bank.

Daar kwam bij dat Rabobank al had laten doorschemeren de stukken voortaan niet meer op tenminste de nominale waarde (25 euro) terug te kopen. De verkoopgolf werd iedere maand groter. Beleggers vreesden dat de koers volgend jaar wel eens onder 25 euro zou kunnen zakken.

2. Wat gaat er veranderen?
Rabobank verhoogt de minimale vergoeding van 5,2 procent naar 6,5 procent. De eerste betaaldag van die nieuwe coupon is 29 maart 2014. Het is een forse verhoging, die de koers vermoedelijk zal steunen.

Deze verhoging geeft echter ook aan dat de vrees van beleggers gegrond was: bij een coupon van 5,2 procent was het Rabobank Ledencertificaat geen 25 euro waard. De Rabobank Certificaten zullen naar verwachting vanaf eind januari 2014 verhandeld kunnen worden op de effectenbeurs van Amsterdam.

3. Als ik dit jaar nog wil handelen, wanneer moet ik dan uiterlijk inleggen?

Er komt in december een extra laatste handelsdag voor de interne markt. Orders ingelegd voor 23 december 2013, 9.00 uur worden op 30 december 2013 nog uitgevoerd.

De handelsdag van 2 januari 2014 is hiermee vervroegd. Orders ingelegd na 23 december 9.00 uur komen in januari op de beurs terecht.

4. Als ik de Rabobank Certificaten wil kopen, kan ik dat dan beter voor 23 december doen of kan ik beter wachten tot begin van de handel eind januari?


Die vraag is moeilijk te beantwoorden. Niet-Rabobankklanten hebben geen keuze. Zij kunnen dit jaar nog niet handelen in certificaten.

Het voordeel van volgend jaar aankopen is dat het dan ook via andere banken of broker kan, waar de transactiekosten mogelijk lager zijn dan de 0,2 procent die Rabobank rekent.

Gezien de sterke verhoging van de rentecoupon is het echter niet ondenkbaar dat koers oploopt. Het is onmogelijk te voorspellen wat beter is.

5. Komt Rabobank nu in de AEX?

Op dit moment staat voor een kleine 6 miljard euro aan Rabo Ledencertificaten uit. Als je dat als beurswaarde beschouwt is het vergelijkbaar met bijvoorbeeld Wolters Kluwer.

Rabobank komt echter niet in aanmerking voor opname in de AEX omdat financieringsinstrumenten met een vaste rente zoals deze zijn uitgesloten van opname.