VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Beleggers lege huls New Sources Energy lopen op muziek vooruit

Investeringsmaatschappij Nieuw Hollands Groen gaat zich ontfermen over het ‘leegstaande' beursfonds New Sources Energy en wil hier duurzame energie-projecten in onderbrengen. Beleggers lopen ondertussen al op de muziek vooruit.

Dat bleek onlangs tijdens een aandeelhoudersvergadering van (NSE), in een eerder leven Management Share geheten.

Die bijeenkomst was bijeengeroepen om de machtsovername door Nieuw Hollands Groen (NHG) wereldkundig te maken.

nam dat bedrijf een aandelenbelang van ruim 80 procent in de al jaren lege beursschelp, genoteerd in de kelder van de Amsterdamse beurs.

Eerder deze week slorpte lege huls Fornix op, uitbater van twee indoorskihallen, dat daarmee een beursnotering kreeg. Eenzelfde truc wil ook NHG uithalen.

Oplopende koers
Zover zijn NSE en NHG nog niet. Desondanks geven beleggers de lege beurshuls een forse beurswaarde mee.

Bij een beurskoers van zo'n één euro (en bijna 50 miljoen geplaatste aandelen) komt de beurswaarde op bijna 50 miljoen euro. De verwachtingen bij beleggers zijn kennelijk hooggespannen.

Voor vertrekkend bestuurder Arie van der Aart reden om een verkapte waarschuwing te geven. Volgens hem is de belangrijkste oorzaak het beperkte aantal aandelen die op de beurs vrij verhandelbaar zijn. Daardoor kan een kleine groep ‘speculanten' de koers fors opdrijven.

Lege huls vullen
NHG wil op termijn het beursfonds vullen met activiteiten, aldus de nieuwe bestuursvoorzitter Frans Wieringa.

Wieringa is ook de baas van NHG. De laatste jaren is het de vorige grootaandeelhouder niet gelukt de lege huls te vullen.

Dat moet deze keer anders, zei Wieringa. Behalve directeur van NSE en NHG is hij ook voorman van zonne-energiebedrijf Zoneco. Dit bedrijf heeft volgens Wieringa projecten onder haar hoede die in aanmerking kunnen komen voor inbreng in het beursfonds NSE.

Maar welke projecten precies hun weg naar het beursfonds zullen vinden en hoe het tijdspad eruit ziet, kon Wieringa nog niet exact aangeven. Dat zal ergens in 2014 moeten gebeuren.

Volgens hem moeten de activiteiten eerst onder de vleugels van NHG meer tot wasdom komen. Pas nadat succes bewezen is, komen ze in aanmerking voor inbreng in het beursfonds NSE.

Zodra activiteiten worden ingebracht, zal NSE ook een prospectus publiceren met aanvullende informatie.

Dubbelrol
Mocht het daadwerkelijk tot transacties komen waarbij geschoven wordt tussen NHG en NSE dan heeft Wieringa een dubbelrol.

Enerzijds verkoper met zijn NHG waar hij belang heeft bij een hoge verkoopprijs. Aan de andere kant treedt Wieringa als grootaandeelhouder in NSE op als koper, gebaat bij een lage prijs. Net als zijn medeaandeelhouders, vooral kleine particuliere beleggers.

Wieringa en NSE zullen dan moeten aantonen dat zij adequaat met dat potentieel belangenconflict weten om te gaan.

Wieringa zei desgevraagd dat hij de overheveling van activiteiten van NHG naar NSE wilde doen tegen een lagere waarde dan ze op dat moment hebben. Op die manier moeten beleggers profiteren van de ingebrachte activiteiten.

Hoe de verscheidene projecten er nu operationeel en financieel voor staan, is niet bekend.

Beleggers tonen zich getuige de beurskoers vooralsnog in ieder geval minder voorzichtig dan het nieuwe management.