VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

18 december 2013

SBM Offshore zet snelste omzetgroei in 6 jaar neer

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Voor SBM Offshore was 2013 wat betreft omzetgroei het sterkste jaar sinds 2007. Dat is het goede nieuws dat het bedrijf dinsdag bracht. Minder goed nieuws was nog eens 165 miljoen euro aan voorzieningen. Desondanks was het aandeel SBM dit jaar geen slechte belegging.

SBM trakteerde beleggers dinsdagavond op een verhoging van de omzetverwachting voor het hele jaar van 4,3 naar 4,6 miljard dollar.

Dit betekent dat de omzetgroei over 2013 gaat uitkomen op ruim 24 procent. Dat is het snelste groeitempo sinds 2007.

Het was ook nog eens de tweede verhoging dit jaar. Oorspronkelijk mikte SBM op 4 miljard dollar omzet, het nieuwe doel stamde uit augustus.

Pijnstiller
SBM kon ook goed nieuws melden over hoofdpijnproject Deep Panuke. Drie jaar na de geplande datum gaat de productie van gas voor de kust van Nova Scotia eindelijk van start. SBM moest bij de oplevering nog wel een voorziening van 5 miljoen dollar nemen.


Minder goed nieuws was dat SBM nog eens 160 miljoen dollar aan voorzieningen aankondigde. Uit eigen onderzoek is gebleken dat de kosten voor het terughalen van vaartuigen uit projecten duurder zal uitvallen. Daarnaast is de geschatte restwaarde van enkele vaartuigen lager dan eerder geraamd.

Verder is de verwachte opbrengst uit een project in de Golf van Mexico naar beneden bijgesteld. Het gaat om afschrijvingen op papier, die echter wel af gaan van de nettowinst.

Dat het bedrijf de voorzieningen pakt, past in de onder de nieuwe topman Bruno Chabas ingezette lijn. De praktijk is nu om de pijn te nemen als deze zich aandient.

Omhoog
Onder Chabas heeft het aandeel SBM de weg omhoog weer ingezet. Het staat nu circa een kwart hoger dan begin dit jaar.

Daarmee presteert het aandeel flink beter dan dat van andere toeleveranciers aan de olie- en gasindustrie en de grote oliebedrijven zelf. De meeste olie- en gasaandelen staan voor dit jaar in het rood.

Fikse knauw
Vorige maand kreeg het vertrouwen van beleggers overigens nog wel een knauw door het plotselinge ontslag van een bestuurder. Sindsdien is de koers wat teruggelopen. De hogere omzetverwachting voor 2013 maakte woensdag wat goed.


Gerelateerde artikelen

Transformatie voor zowel SBM Offshore als PwC
VEB vraagt SBM Offshore om uitleg over verrassende miljardenverkoop schip
VEB vraagt SBM Offshore om uitleg over verrassende miljardenverkoop schip
18-07-2017

SBM Offshore maakte onlangs bekend het oliewinnings- en opslagschip Turrite…

Lees verder

Shell sbm offshore
Brazilië blijft SBM in de greep houden
Dalende omzetten, maar hogere marges

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}