VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Serie affaires smetje op goed jaar voor Philips

2013 was een goed jaar voor Philips op de beurs. Het bedrijf worstelt tegelijkertijd met een aantal affaires die het imago geen goed doen.

6 december 2013. Het is de week van Sinterklaas als Philips plots de Europese kartelautoriteiten over de vloer krijgt.

Inspecteurs vielen toen het hoofdkantoor in de Breitnertoren binnen aan het Amsterdamse Amstelplein. De Europese Commissie (EC) heeft behalve Philips ook het Duitse Metro en het Koreaanse Samsung op de korrel.

Boete
De verdenking: de drie zouden volgens de EC de online-verkoop van hun elektronicaspullen moedwillig hebben beperkt om de prijs kunstmatig op te drijven.

Het onderzoek en het juridische gesteggel kan jaren duren.

Mocht Philips schuldig worden bevonden, dan kan de boete oplopen tot tien procent van haar totale jaaromzet, zo blijkt uit de boeterichtlijn van de EC.

Maar dan moet "de moederonderneming tijdens de inbreukperiode beslissende invloed hebben uitgeoefend op de activiteiten van de dochteronderneming", schrijft de EC.

In 2012 boekte Philips een omzet van 24,8 miljard euro. De nettowinst kwam uit op 231 miljoen euro.

Probleemdossiers

De beschuldiging van prijsmanipulatie is niet het enige zaak waarbij Philips beschuldigd wordt van malversaties.

Topman Frans van Houten heeft meer probleemdossiers geërfd:

a. Smeergeld Poolse ziekenhuisdirecteuren
Tussen 1999 en 2007 zou een aantal in Polen gestationeerde Philips-medewerkers smeergeld hebben betaald aan zestien lokale ziekenhuisdirecteuren.

In ruil voor steekpenningen bestelden zij dan in zeker dertig gevallen MRI-scanners bij het concern. Zij pasten de technische eisen zo aan dat alleen Philips-apparatuur de aanbestedingen kon winnen.

Die betalingen werden door betrokken in de boeken weggemoffeld. De kwestie bereikte het hoofdkantoor nooit en ook de accountant zag het niet.

Omdat de medische tak van Philips haar hoofdkantoor in de VS heeft en Philips bovendien aan de New Yorkse effectenbeurs is genoteerd, stortte beurswaakhond SEC zich ook op de zaak.

Uiteindelijk schikte Van Houten in april van dit jaar met de SEC voor 4,5 miljoen dollar. Vorige week veroordeelde de Poolse rechtbank een voormalig Philips-directeur voor corruptie. Nog niet alle rechtszaken zijn afgerond.

b. Beeldbuiskartel
Een andere zaak vindt zijn oorsprong op de golfbaan, waar hooggeplaatste Philips-managers gesproken zouden hebben met collega's van Samsung, Technicolor, Panasonic, Toshiba en MTPD.

Met zijn zessen maakten ze tussen 1996 en 2006 afspraken over onderdelen van beeldbuizen voor televisies en computers. Verder verdeelden ze markten en klanten onder elkaar en beperkten ze hun productie om de verkoopprijs te stutten.

Het onderdeel waarover afspraken werden gemaakt, maakte 50 tot 70 procent uit van de prijs van een beeldbuis.
"Daaruit kan wel worden afgeleid hoe omvangrijk dit illegaal gedrag van invloed was op beeldbuisproducenten, en uiteindelijk ook schadelijk was voor de consument", concludeerde eurocommissaris van Mededinging Joaquín Almunia.

Terwijl Philips haar beeldbuisactiviteiten al in 2001 afstootte, kreeg het exact een jaar geleden nog de rekening gepresenteerd. Financieel topman Ron Wirahadiraksa maakte een recordbedrag van 509 miljoen euro over. Philips is inmiddels wel in beroep gegaan.

c. Samenspanning bij chipfabricage
Nog een tak van sport die Philips allang heeft losgelaten, maar waarvan het nog wel de naweeën kan gaan ondervinden.

Eind april van dit jaar bleek Almunia zijn pijlen opnieuw op Philips gericht te hebben. Dit keer vanwege vermeende prijsafspraken bij haar chipdivisie die chips maakte voor onder andere mobiele telefoons, bank- en identiteitskaarten.

Voormalig topman Kleisterlee zette het onderdeel in 2006 apart, waarop het verder ging als NXP, onder leiding van huidige Philips-voorman Van Houten.

Imago en tijd

De (mogelijke) boetes mogen Philips dan direct financieel treffen, de indirecte schade is groter. Het gaat allemaal om dossiers die niets van doen hebben met strategische keuzes die Philips heeft gemaakt (de licht- en gezondheidsdivisie sterker maken) maar slurpen wel veel managementaandacht op.

De reputatie van het bedrijf krijgt bovendien een behoorlijke knauw. In de aandeelhoudersvergadering eerder dit jaar liet Philips-topman Van Houten al merken dit niet te tolereren.

"Dit soort beschuldigingen vormen een smet op de organisatie", aldus van Houten. Hij had "overal in de organisatie benadrukt dat de integriteit van Philips niet ter discussie gesteld kan worden. Iedereen die zich hier niet aan houdt vliegt eruit".

Onder leiding van Frans van Houten slechtte de beurskoers van Philips dit jaar oude beurstoppen.

Hoger dan de huidige dik 26 euro stond het Philips-aandeel al ruim drieënhalf jaar niet meer. Nu nog zorgen dat het oude faux pas oplost en gevrijwaard blijft van nieuwe affaires.




Gerelateerde artikelen