VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Fed remt de geldpersen een beetje af

Beurzen wereldwijd reageren tevreden nu onzekerheid verdwenen is over de timing die de Federal Reserve kiest voor het terugdraaien van zijn steun aan de markt. Tegelijk gaf de Fed aan voor zijn rentebeleid voortaan breder te kijken dan alleen naar inflatie en werkloosheid.

Lang verwacht en eindelijk gekomen: het begin van de afbouw van massieve steun van de Amerikaanse centrale bank aan de economie, inmiddels bekend als ‘tapering'.

De Federal Reserve zal vanaf januari de maandelijkse obligatie aankopen terugbrengen van 85 naar 75 miljard dollar.

De Fed besloot het tempo van het aankoopbeleid "bescheiden" terug te brengen "in het licht van de toenemende vooruitgang naar maximale werkgelegenheid en de verbetering van de vooruitzichten voor de arbeidsmarkt".

De lichte afbouw van steunmaatregelen komt uiteindelijk toch nog onverwacht. Veel marktvolgers dachten dat de Fed pas in 2014 een verkrapping van het stimulerende beleid zou aankondigen.

De keuze om een aanvang te maken met tapering was breed gedragen binnen de open marktcommissie. Alle leden stemden voor, met uitzondering van Eric Rosengren van de Boston Fed.

Rosengren meende dat met de lage inflatie en de hoger dan gewenste werkloosheid het verlagen van de maandelijkse obligatie aankopen "prematuur" is.

Goede ontwikkeling
Fed-voorzitter Ben Bernanke stelde dat, indien de economie zich goed blijft ontwikkelen, de obligatie aankopen verder afgebouwd kunnen worden om voor het einde van 2014 volledig gestopt te zijn met het aankoopprogramma.

Door de opeenvolgende stimuleringsprogramma's is de balans van de Federal Reserve de afgelopen vijf jaar vervijfvoudigd tot 4.000 miljard dollar.

Het belangrijkste rentetarief van de Fed blijft, net als afgelopen jaren, zeer laag, op 0 tot 02,5 procent. Opvallend is dat de centrale bankiers niet langer alleen de inflatie en werkloosheid als belangrijkste uitgangspunt nemen voor hun rentebeleid.

Ook "de gezondheid van de arbeidsmarkt"wordt meegewogen. Daarmee komt de Fed tegemoet aan kritiek dat het werkloosheidcijfer an sich te weinig zegt. Als een groeiende groep werklozen stopt met zoeken naar een baan zal dat het werkloosheidscijfer drukken, maar goed nieuws is het niet.

Financiële markten reageerden tevreden nu er duidelijkheid is over het moment waarop de Fed zijn stimulering terugdraait. Beurzen sloten in de sessie na het besluit met winst.