VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Waarom China in 2014 wel/niet implodeert

Voor de tweede keer dit jaar zorgt China voor onrust op de financiële markten. In de zomer liep het met een sisser af. Drie redenen waarom het nu weer losloopt en drie redenen waarom dit toch een voorbode is van een financiële implosie.

Eerst de redenen waarom het losloopt.

1. De Chinese centrale bank heeft een makkelijk te herstellen fout gemaakt

In het westen wordt een stijging van interbancaire rentes gezien als een duidelijk signaal van onrust op financiële markten.

De financiële crisis begon in 2007 met het plotseling stijgen van de interbancaire rente. Volgens veel analisten is hier echter sprake van.

De oorzaak van de interbancaire problemen is een verkeerde inschatting van de Chinese centrale bank van de vraag naar geld in december. Dit zou relatief eenvoudig te repareren zijn met tijdelijke geldinjecties in het bancaire systeem.

2. De Chinese economie wordt hervormd en daarmee sterker
Zorgen over de Chinese economie en financiële markten zijn niet van vandaag of gisteren. De Chinese overheid heeft dit jaar echter stappen gezet om de economie te hervormen. Het is de bedoeling om de Chinese consumptie aan te jagen.

Verschillende analisten verwachten dat de hervormingen gaan werken. Goldman Sachs raadde daarom bijvoorbeeld onlangs aan om voor 2014 in Chinese aandelen te stappen.

3. De onrust beperkt zich tot de interbancaire markt
Vooralsnog heeft de feitelijke onrust zich beperkt tot de interbancaire kredieten. De obligatiemarkt is niet echt in beweging gekomen, op aandelenmarkten zijn de koersdalingen beperkt.

Er lijkt dus geen sprake van echte paniek op Chinese financiële markten. Overigens hebben de Chinese aandelenmarkten de afgelopen jaren beroerd gepresteerd.

De Shanghai Composites staat meer dan 60 procent onder de piek van 2007. Ook de Hang Seng-index uit Hongkong staat nog ver onder zijn hoogtepunt van 2007.

En drie argumenten waarom het toch onvermijdelijk mis gaat in China.


1. De kredietexplosie in China kán niet goed aflopen

Na de financiële crisis van 2008 heeft China de kredietkraan vol opengedraaid. Dit heeft geleid tot een kredietgroei die sterker is geweest dan die in de jaren tachtig in Japan en in de VS in de aanloop naar de financiële crisis.

Aandelenstrateeg John-Paul Smith van Deutsche Bank houdt daarom met een schuldencrisis in China volgend jaar. Hij wist in de jaren negentig de roebelcrisis in Rusland te voorspellen.

2. Het is niet de Chinese centrale bank die hier een rol speelt maar de Fed
Het zou toeval kunnen zijn, maar net als in de zomer valt het vastlopen van de Chinese interbancaire markt weer samen met ontwikkelingen rond de Amerikaanse geldkraan.

Een half jaar geleden kondigde de Amerikaanse centrale bank aan dat begonnen zou worden met het afbouwen van het opkoopprogramma voor schuldpapier.

Vorige week werd bekend dat de de Fed hier volgend jaar echt mee begint. Voor opkomende markten, waaronder China, .

3. De overheid grijpt niet voor niets naar censuur

Dit weekend sommeerde de Chinese overheid de financiële pers om minder negatief te schrijven over de oplopende interbancaire rente.

Dat de overheid denkt dat het gevaarlijk is als het publiek geïnformeerd wordt over een vastlopende financiële markt geeft aan dat er weinig vertrouwen is in de stabiliteit en robuustheid van het Chinese financiële systeem.