VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Japan, IJsland en Venezuela zijn de best presterende beurzen van 2013

De Amsterdamse beurs was met een plus van ongeveer 10 procent dit jaar zeker niet de beste plek om te beleggen. Welke beurzen deden het in 2013 wel goed en zegt het iets over de economische prestaties van de landen waar ze staan?

Wat betreft het laatste punt, lijkt het antwoord duidelijk: nee, de beurs is geen goede voorspeller van economische groei.

Economische groei en beurskoersen gaan eerder hand in hand dan .

Dit is bijvoorbeeld te zien aan de ontwikkeling van de Dow-Jonesindex rond de laatste recessie in de VS. De Dow bereikte een hoogtepunt in oktober 2007.

De Amerikaanse economie vertraagde toen al flink en zakte in december in de min. De recessie eindigde in juni 2009. De Dow .

Een goed presterende beurs zegt dus niets over economische prestaties in de nabije toekomst. Toch is het interessant om te kijken naar een aantal beurzen die het in 2013 goed deden en hoe de economie er in die landen voor staat.

De . Een selectie uit deze lijst.

Japan (+51%)
Een agressief stimuleringsbeleid van de Japanse centrale bank heeft het afgelopen jaar zijn vruchten afgeworpen. De Japanse economie groeide en de beurskoersen stegen.

De grote vraag is of dit in 2014 doorzet met onder meer een btw-verhoging op stapel.

IJsland (+39%), Ierland (+35%) en Griekenland (+35%)

Drie van de Europese probleemlanden zagen de beurskoersen het afgelopen jaar flink stijgen. De economie in IJsland en Ierland zit ook weer in de lift. In Ierland zijn zelfs de huizenprijzen weer met 6 procent gestegen.

De ontspoorde huizenmarkt was de hoofdoorzaak van de ellende met de Ierse banken waardoor Griekenland Europese noodleningen nodig had.

Griekenland is een ander verhaal. Tegenover de stijgende beurskoersen stond een krimp van de reële economie met circa 4 procent.

De VS (+34%)
Amerikaanse aandelen hebben een goed jaar achter de rug. De grote beursgraadmeters hebben nieuwe recordstanden bereikt. Technologiegraadmeter Nasdaq presteerde het best met een plus van 34 procent.

De zorgen over een nieuwe internetzeepbel zijn tegelijkertijd niet van de lucht. Deze bereikte in 2013 een hoogtepunt met de beursgang van het verlieslatende Twitter. Deze beursgang is vooralsnog een succes.

Venezuela (+452%)
Voor het tweede jaar op rij is de Venezolaanse beurs de best presterende ter wereld. In 2012 steeg de index al ruim 300 procent. De prestaties van de beurs van Caracas zijn echter sterk vertekend omdat het land worstelt met een hoge inflatie en een stagnerende economie.

De index is genoteerd in Venezolaanse bolivar. De munt is officieel gekoppeld aan de dollar. Op de zwarte markt is de wisselkoers echter een fractie van de door de overheid vastgestelde wisselkoers.

Het incasseren van eventuele winsten op de Venezolaanse beurs is ook nog eens niet mogelijk omdat het land kapitaalcontroles heeft ingesteld.