VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Beleggers kiezen Jan Hommen tot topman van het jaar

Jan Hommen is door beleggers gekozen tot topman van 2013. De voormalige bestuursvoorzitter van ING bleef Dick Boer (Ahold) en Ben Noteboom (Randstad) ruim voor in de jaarlijkse verkiezing die de VEB organiseert onder particuliere beleggers.

Afgelopen tien dagen konden bezoekers van deze website op de topman of -vrouw die naar hun mening de meeste indruk in 2013 heeft gemaakt.

Een meerderheid van de stemmers koos voor een topman die op driekwart van het jaar met pensioen ging: Jan Hommen, tot 1 oktober bestuursvoorzitter van bankverzekeraar ING.

Veel beleggers blijken waardering te hebben voor de manier waarop Hommen ING door een zeer moeilijke periode heeft geloodst.

"Een enorme prestatie om zo'n concern weer overeind te trekken", zo luidt de uitleg van een stemmer. Andere beleggers motiveren hun stem in soortgelijke bewoordingen.

Rigoureus
Toen Jan Hommen in 2005 afscheid nam als financieel directeur van Philips was hij vastbesloten het wat rustiger aan te gaan doen. Maar in 2009 kon hij weer fulltime aan de slag toen zijn medecommissarissen bij ING een beroep op hun voorzitter deden om het bestuursvoorzitterschap per direct over te nemen.

Hommen is rigoureus te werk gegaan door tientallen internationale onderdelen te verkopen. Daarnaast moest hij onderhandelen met de Europese Commissie over het terugbetalen van de tien miljard euro aan ontvangen staatssteun en de geëiste afsplitsing van het verzekeringsdeel van de bank.

Zonder poespas
Beleggers die hun stem uitbrachten op Hommen wijzen ook veelvuldig op het feit dat een "niet-bankier" ING "zonder veel poespas gered heeft" en daarmee het "vertrouwen in de financiële sector een beetje heeft terug gebracht."

Dat Hommen geen bonussen incasseerde spreekt volgens beleggers in zijn voordeel. "Hij stelde het belang van ING boven het eigen belang."