VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Aandelen SBM Offshore, Randstad en Heineken getipt door analisten

ING, KBC en Theodoor Gilissen hebben hun aandelentips voor het nieuwe jaar gegeven. SBM Offshore, Randstad en ING komen meerdere keren terug op de lijstjes. Het lijkt verstandig om deze tips met een korrel zout te nemen

SBM Offshore komt bij alle drie de banken terug, Randstad en Heineken bij twee van de drie.

Hieronder de volledige lijst met het rendement per aandeel in 2013 (tot en met 23 december). Overigens presteerden de tips die KBC een jaar geleden deed het best in 2013.


ING Rendement KBC Rendement Theodoor Gilissen Rendement
Boskalis 8% ASMI -16% Air France-KLM 1%
Heineken -5% Heineken -5% AkzoNobel 10%
Randstad 66% ING 36% ArcelorMittal -6%
SBM Offshore 39% SBM Offshore 39% Randstad 66%
TNT Express -20% Gemiddeld 14% SBM Offshore 39%
VastNed 0% Gemiddeld 22%
Gemiddeld 15%

Hieronder de motivatie van de analisten om SBM, Randstad en Heineken aan te raden op een rij. Met daarbij een paar kanttekeningen.

SBM Offshore
De dienstverlener van de olie- en gasindustrie is door moeilijkheden met verschillende projecten in 2011 in de problemen gekomen.

Onder de nieuwe topman Bruno Chabas is echter orde op zaken gesteld. Verliezen zijn genomen en 2013 was wat betreft omzetgroei het beste jaar sinds 2007. Het aandeel was het afgelopen jaar ook een positieve uitzondering in de olie- en gasindustrie. De meeste aandelen uit deze sector sluiten 2013 in het rood af.

De banken verwachten duidelijk dat SBM ook een sterk 2014 tegemoet gaat. KBC denkt dat SBM grote contracten kan binnenhalen die in de pijplijn zitten. Volgens ING zal SBM profiteren van het voortgaande wereldwijde economisch herstel.


Randstad
Randstad geldt als uitzender als een vroeg cyclisch bedrijf. Dat wil zeggen dat het als een van de eerste profiteert van economisch herstel. Dit is voor ING en Tom Muller van Theodoor Gilissen dan ook de reden om dit aandeel te kiezen. Muller wijst erop dat de prestaties van Randstad in Nederland en Frankrijk nog veel ruimte voor verbetering hebben.

ING zegt bij zijn selectie te kijken naar aandelen waarvan de koers achter is gebleven. In het geval van Randstad lijkt daarvan echter geen sprake. Het aandeel is namelijk het best presterende AEX-fonds van 2013.

Heineken
In tegenstelling tot Randstad is de bierbrouwer in 2013 wel achtergebleven. Heineken worstelt met stagnerende verkopen in Europa en in oktober kregen beleggers daarom zelfs een winstwaarschuwing voor de kiezen. ING ziet Heineken als defensief aandeel dat klaar is voor een opleving.

KBC denkt dat het aandeel kan profiteren van de versterking van Heinekens positie in opkomende markten dankzij grote overnames die zijn gedaan in Mexico en Azië. Aan die overnames hing overigens een flink prijskaartje met ditto vergroting van de schuldpositie. Daardoor is het maar de vraag of Heineken nog wel zo'n defensieve belegging is.{{scope.count}} Reacties

{{comment.userName}}

{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy'}}

{{comment.body}}