VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

's Werelds beste fondsmanagers geven hun visie op 2014

Aandelenmarkten pieken, de economie lijkt te herstellen. Verhalen over afbouw van steun en mogelijke bubbels krijgen veel media-aandacht. Wat betekent dit allemaal voor beleggers en waar moeten ze in het nieuwe jaar met hun geld heen?

Bloomberg vroeg acht van ‘s werelds beste beleggers naar hun beleggingstips voor 2014.

Deze fondsmanagers hebben afgelopen jaar het overgrote deel van hun collega's in prestaties overklast.

 BILL MILLER
Beheert 1,8 miljard dollar in het Legg Mason Opportunity Trust
Amerikaanse huizenbouwers
Volgens Miller was 2013 een tussenjaar voor huizenbouwers, na de snelle stijging in 2012 kwamen deze aandelen in 2013 op adem.

Nu de waarderingen weer goed zijn zet de rally zich voort in 2014 volgens Miller. Hij verwacht vooral veel van het aandeel Pulte Group.
Luchtvaartmaatschappijen
2013 was een goed jaar voor luchtvaartmaatschappijen. In het verleden was de luchtvaart vaak een zwakke sector, maar ook in 2014 kiest Miller voor luchtvaart.

Zijn favoriet is United Continental, dit aandeel verkiest hij boven Delta Airlines vanwege de lagere pensioenlasten en lagere waardering.

DEAN TENERELLI
Beheert 1,3 miljard dollar in het T. Rowe Price European Stock Fund

Spanje is een 'no-brainer'
Volgens Tenerelli zit er nog veel potentieel in de Europese aandelenmarkten, de winsten moeten in Europa nog herstellen.

Spanje is daarbij een no-brainer volgens de fondsmanager, simpelweg omdat de overheid de juiste maatregelen heeft genomen op macro-economisch gebied.

Er waren 60 banken voor de crisis, dat zijn er nu nog geen twee handen vol; de bancaire sector zal dan ook een stuk beter worden. Bankia was een van de probleembanken, maar nu de slechte leningen van de balans zijn ziet hij dit aandeel als kansrijk.

Wegblijven van energiebedrijven

De fondsmanager ziet weinig in de energiesector, de verschuiving in vraag, waarbij de VS minder olie importeert, speelt daarbij een belangrijke rol.

De opkomst van schaliegas zorgt voor verdere winstdruk via de aanbodkant.

Olie-service-bedrijven zullen het voorlopig nog moeilijk hebben met de prijzen, marges en volumes.

DAN IVASCYN
Beheert 29 miljard dollar in het Pimco Income Fund

Mexico springt eruit
Invascyn ziet vooral de opkomende markten het in 2014 goed doen op de obligatiemarkt.

Landen met een sterke balans en beleidsflexibiliteit zoals Mexico zouden het erg goed moeten doen.

MBS zijn mysterieus
Obligatiebelegger Ivascyn ziet verder kansen in de verpakte hypotheken (mortgage backed securities) die niet worden gegarandeerd door de overheid.

Volgens Ivascyn handelen veel van de MBS's nog tegen flinke kortingen vanwege de complexiteit van de producten. Voor wie hier in wil duiken liggen er kansen.

RAJIV KAUL
Beheert 7,4 miljard dollar in het Fidelity Select Biotechnology Portfolio
Pas op voor biotech bubbel
Volgens Kaul moeten beleggers na vijf goede biotechjaren oppassen, om niet de realiteit uit het oog te vinden. Meer aandacht voor risico is geen overbodige luxe.

Het kan beide kanten op aldus Kaul, er is een orgie aan nieuwe beursnoteringen van biotech bedrijven, tegelijkertijd is dit de gouden tijd in biotechland.

Het is belangrijk voor beleggers om de juiste aandelen te selecteren. Kaul verwacht veel van Kalydeco een medicijn van Vertex.

STEVE CAO
Beheert 768 miljoen dollar in het Invesco Asia Pacific Growth Fund
Kleintjes in Azië
Een aantal opkomende landen zoals Indonesië en India kampen met tekorten en zwakke valuta. De groei vertraagd, omdat landen moeten reageren op valuta depreciatie door de rente omhoog te doen.

Hij ziet echter wel kansen bij kleine en middelgrote bedrijven in Azië. Hij tipt Lee & Man Paper Manufacturing, die verpakkingmateriaal maken. Deze producent heeft lagere kosten dan de concurrentie en kan goedkoper lenen dan de concurrentie via Hong Kong.
Grondstoffenprijzen zijn kwetsbaar
Cao stelt dat door groeivertragingen in China grondstoffen kwetsbaar blijven voor prijsdalingen. De consumptie van koper en ijzererts neemt af in China in 2014.

KATHLEEN GAFFNEY
Beheert 22 miljard dollar in het Loomis Sayles Bond Fund
Obligaties in de telecomsector
Er is volgens Gaffney geen enkele obligatiesector die echt aantrekkelijk is.

Wel zal consolidatie in de telecomsector obligaties in deze sector aantrekkelijk maken, omdat de industrie volwassen wordt en prijsconcurrentie verdwijnt.
Vermijd Amerikaanse staatsobligaties
De minst aantrekkelijke obligaties zijn volgens Gaffney de Amerikaanse staatsleningen.

De koersen van staatsobligaties zijn nog altijd te hoog, volgens Gaffney moet de rente stijgen naar 5% wil ze de staatsobligaties weer als aantrekkelijk beschouwen (koersen en rente bewegen invers).

SCOTT MINERD
Beheert de fondsen van Guggenheim Partners
Luchtvaart obligaties
De gedekte obligaties van luchtvaartmaatschappijen zijn interessant volgens Minerd.

De luchtvaart industrie heeft zich ontwikkeld tot een oligopolie en daarbij zullen er mindere scherpe prijzenoorlogen zijn.
Bermuda is aantrekkelijk
Minerd tipt het kleine Bermuda als kansrijk, de obligaties hebben een aantrekkelijke rente en toch een laag risico, gemeten via de lage schuld ten opzichte van het Bruto Binnenlands Product (BBP).

JOHN BURBANK
Beheert 1,3 miljard in het Passport Capital Global Strategy hedge fund

Waardeer technologie aandelen

De technologie aandelen hadden de grootste innovaties in 2013, maar werden door beleggers veelal links gelaten.

Burbank ziet veel in leidende internet bedrijven in de VS, China en Japan. De VS is volgens de fondsmanager nog altijd het centrum van innovatie.

L
et op bij gezondheidsaandelen
De gezondheidsector houdt volgens Burbank nog geen rekening met de veranderingen door Obamacare in 2014.

Er stroomt door veranderingen minder geld naar de ziekenhuizen. Veel aandelen in deze sector zijn volgens de fondsmanager dan ook overgeprijsd.

Koop goud

Volgens Burbank mijden Westerse beleggers sinds de derde ronde van kwantitatieve verruiming goud.

Na de recente dalingen zou de prijs van goud zo maar 20 a 30% kunnen stijgen in 2014.

Chinezen inkopen van goud zijn flink omhoog, terwijl de inkopen in India zijn gezakt door hogere belastingen om de Indiase rupee te helpen. Aan de aanbodkant krimpt of blijft de goud productie gelijk.