VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

08 januari 2014

Marktkenners zien kansen in Chinese aandelen via handel in Hong Kong

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Aandelenkoersen in Europa en de VS zijn afgelopen jaar flink opgelopen. Chinese beurzen blijven achter terwijl de bedrijfswinsten blijven groeien. Kansen te over volgens de beste fondsmanager van Groot-Brittannië, Anthony Bolton.

De economische groei van China zal ook dit jaar één van de belangrijkste aandachtspunten van beleggers wereldwijd zijn.

De schulden van lagere overheden in combinatie met hoge vastgoedprijzen, zwakke banken en onduidelijkheid over de uitwerking van economische hervormingen zorgen voor onzekerheid.

In de periode dat de Chineze beurzen achterblijven groeide de economie gewoon in bovengemiddeld tempo door en namen de winsten van Chinese bedrijven toe.

Chinese economie afgezwakt,
maar nog steeds hoog
Jaar BBP groei %
2008 9,6
2009 9,2
2010 10,4
2011 9,3
2012 7,7
2013 7,6
2014 7,5*
2015 7,2*
Dankzij deze ontwikkelingen zijn de Chinese aandelen een stuk goedkoper geworden als in Europa of de Verenigde Staten, met name Chinese bedrijven in Hong Kong springen eruit.

Goedkoop
De koers-winstverhouding van Chinese aandelen op de beurs van Hong Kong ligt op 8x, terwijl de aandelen verhandeld worden tegen 1,2 keer de boekwaarde.

De gemiddelde koers-winstverhouding van de Hang Seng China Enterprises index lag de afgelopen 10 jaar op 13x, de boekwaarde op twee.

Historisch gezien zijn de aandelen dus goedkoop en dat geldt zeker ook in vergelijking met de huidige prijzen van Amerikaanse aandelen waarvoor ruim het dubbele moet worden betaald.

Beursindex Koers-winst-
verhouding
DowJones 15,2
S&P500 16,6
Eurostoxx50 16,5
AEX 15,8
HangSeng 10,5
HangSeng China Enterprises 8,2
 Bron: Bloomberg

Volgens stermanager wordt Hong Kong de plek voor beleggers om te profiteren van de laag gewaardeerde Chinese aandelen. Bolton geldt als de beste Britse van de afgelopen decennia. Sinds 2010 woont hij in Hong Kong van waaruit hij zijn fonds leidt.

Medestanders
Bolton staat niet alleen. Noah Weisberger, analist bij Goldman Sachs, voorspelt een stijging van 18% voor de Hang Seng China Enterprises index (H-shares) in 2014.

De laatste keer dat Weisberger adviseerde Chinese aandelen in Hong Kong te kopen stegen deze in de drie maanden die hierop volgend.

Recente cijfers tonen dat de Chinese economie nog altijd herstelt, belangrijke leidende indicatoren zoals de producenten-index van zowel de overheid als zakenbank HSBC duiden op groei. Weisberger ziet Chinese aandelen gegeven de redelijke groei van de economie en overheidsstimuleringen het dan ook goed doen komend jaar.

Hoe zelf?
Voor beleggers die geloven in een stijging van de Chinese aandelen in Hong Kong zijn er verschillende mogelijkheden, waaronder trackerfondsen op de Hang Seng China Enterprises (in de volksmond H-shares).

Toch is niet iedereen fan van het gebruik van trackerfondsen op Chinese aandelen. Antony Bolton ziet niets in indexfondsen op China, omdat daarmee vooral wordt belegd in bedrijven en banken die veelal met behulp van de overheid en goedkope krediet groot zijn geworden.

De stermanager raadt beleggers aan te kiezen voor bedrijven die onafhankelijk van de overheid zijn en zich richten op bijvoorbeeld consumptiegoederen en diensten voor de binnenlandse markt.

Dat past uiteraard in de visie van zijn eigen fonds maar ook in dat van een fonds als .
Beleggers die liever rechtstreeks op de beurs van Hong Kong willen handelen hebben die mogelijkheid via brokers als Today's, Lynx, TradersOnly en Interactive Brokers.{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}