VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Hoe groot zijn de relatieproblemen tussen América Móvil en KPN?

Vrijdag komen aandeelhouders en bestuurders van KPN bijeen. Er valt genoeg te bespreken. Drie thema´s uitgelicht.

Eind augustus vorig jaar zagen beleggers in luttele seconden .

De beschermingsstichting preferente aandelen oefende toen een call-optie uit waardoor het aantal uitstaande aandelen plotsklaps verdubbelde.

Grootaandeelhouder América Móvil (AMX), dat 28 procent in handen had en meer aandelen wilde bemachtigen, werd hierdoor in één keer een stuk minder machtig.

Maar de tussenkomst van de stichting bracht beide partijen niet tot elkaar: uiteindelijk trok AMX zich terug omdat zij niet meer dan 2,40 euro per aandeel over had voor het belbedrijf. Het bestuur van KPN vond dit te mager.

Vrijdag kunnen beleggers afscheid nemen van de stichting, die door het terugtrekken van AMX even geen rol meer voor zichzelf ziet weggelegd.

De drie belangrijkste thema´s die in deze vergadering aan bod zullen komen.

1. Optie herladen
Nederlandse overnameregels schrijven voor dat een partij na het intrekken van een bod een half jaar geen nieuwe overnamepoging mag doen. Dit betekent dat AMX pas in april weer de handen vrij heeft.

In principe zou dat kunnen leiden tot een herhaling van zetten. De stichting heeft het recht om in de toekomst opnieuw andere aandeelhouders op afstand te zetten door de uitgifte van preferente aandelen als zij meent dat de continuïteit van KPN in het geding komt.

Voor een dergelijke actie hoeft de stichting geen goedkeuring aan aandeelhouders te vragen, hoewel het in het verleden een goed gebruik was dat wel te doen.

KPN durft beleggers deze vraag waarschijnlijk niet voor te leggen uit angst dat belager AMX het verlenen van een nieuwe optie zal torpederen.

Toch was het netter geweest om het verlengen van de optie als stempunt voor te leggen aan beleggers.

De VEB zal het bestuur vragen in hoeverre is overwogen de optieregels aan te passen en meer in lijn te brengen met de huidige zienswijze over goed ondernemingsbestuur.

2. Relatieproblemen
Van een innige vriendschap tussen KPN en AMX lijkt geen sprake. Feitelijk is er een continu gevecht over de vraag wie het nou voor het zeggen heeft binnen het telecombedrijf.

AMX was waarschijnlijk not amused toen KPN in februari vrij onverwacht een grote verwaterende emissie aankondigde en was aanvankelijk ook niet te spreken over het feit dat topman Eelco Blok in juli het Duitse onderdeel E-Plus de deur uit wilde doen zonder dit vooraf aan hen te melden.

In het biedingsdocument, dat toezichthouder AFM ondanks het afketsen van de deal toch openbaar maakte, sprak AMX haar ongenoegen uit over de zwakke balans van KPN. De Mexicanen noemde het belbedrijf "undercapitalised" en vonden het "niet in het belang van KPN" om het dividend op termijn te hervatten.

De relatieproblemen tussen beide partijen zullen een punt van discussie zijn op de speciale vergadering. Is er nog contact geweest na het afketsen van de overname? Hoe staat het met de plannen om samenwerkingsvoordelen te realiseren, zoals bijvoorbeeld het samen inkopen van mobieltjes?

En misschien wel het belangrijkst: aan welke voorwaarden moet een bod van AMX voldoen wil het wel op sympathie kunnen rekenen van het bestuur van KPN?

3. Verkooponzekerheden
Ondertussen is de verkoop van het Duitse E-Plus in de laatste weken iets onzekerder geworden. Halverwege december vorig jaar kondigde de Europese Commissie aan dat zij een "diepgravend onderzoek" start naar de mededingingsaspecten van de verkoop van E-Plus.

Hoewel KPN rekening hield met dit scenario, zijn beleggers toch angstig voor een TNT Express-scenario. In januari ketste de overname van het expresbedrijf af omdat overnemer UPS zulke grote concessies van Brussel moest doen dat het huwelijk weinig toegevoegde waarde meer had.

Eventuele haperingen op dit vlak kan KPN niet gebruiken, want het bedrijf heeft de verkoopopbrengst hard nodig.
Beleggers zullen van het KPN-bestuur willen weten hoe groot de kans is dat Brussel gaat dwarsliggen, en wat de gevolgen hier van zijn.

GOEDKOPERE BESCHERMINGSWAL
KPN vraagt beleggers vrijdag niet alleen de stichting weer in de slaapstand te laten terugkeren. Het concern vraagt ook toestemming om de nominale waarde van een aandeel te verlagen van 24 cent naar 4 cent. 

Dit moet het optrekken van een beschermingswal in de toekomst voordeliger maken.

Dat zit zo.
- Toen de stichting haar calloptie uitoefende kocht het 4,26 miljard aandelen tegen een nominale waarde van 24 cent voor ongeveer één miljard euro (0,24 maal 4,26 miljard).

- De stichting hoeft echter slechts een partiële storting cash te doen van 25 procent om al deze aandelen te bemachtigen. Het aandelenbelang kost de stichting dus ongeveer 250 miljoen euro (25 procent maal 1 miljard euro).

Waar dit stichting dit geld vandaan haalt is niet helemaal duidelijk, maar het wordt waarschijnlijk bij de bank geleend.

- Door de nominale waarde met een factor 6 te verlagen tot 4 cent dalen ook de kosten voor het nemen van het 50-procentsbelang van ongeveer 250 miljoen naar 42 miljoen euro.

Aangezien KPN dividend betaalt over de nominale waarde nemen de kosten voor het uitoefenen van de optie na de statutenwijziging dus flink af.


LEES MEER:

15 december 2013

11 november 2013

29 oktober 2013

22 oktober 2013

18 oktober 2013

17 oktober 2013

16 oktober 2013

3 oktober 2013

27 september 2013

25 september 2013

12 september 2013




Gerelateerde artikelen