VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

15 januari 2014

Rabobank wordt vreemde vogel op de beurs

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

De Rabobank Ledencertificaten, vanaf eind deze maand op de beurs verhandelbaar, zijn geen aandelen maar hebben er wel veel van weg. Spaar producten zijn het in ieder geval niet.

Dinsdagavond om acht uur is in Utrecht de vergadering waar de leden van de Rabobank stemmen over de beursnotering voor de Rabobank Ledencertificaten, die daarna gewoon Rabobank Certificaten zullen heten.

De leden stemden op 14 januari over deze beursgang, in een tijd dat de bank van diverse kanten onder vuur ligt.

Na het gedoe met de sjoemelende wielerploeg en de fraude met de LIBOR-rentes is er ook rond de ledencertificaten veel te doen geweest.

Warrig
Eerst werd het besluit genomen dat de koers niet langer ondersteund zou worden, waardoor de leden/beleggers massaal de uitgang zochten. Daarna was er plotsklaps het plan van een beursnotering en werd de minimale couponbetaling drastisch verhoogd, van 5,2 naar 6,5 procent. Het gevolg: veel beleggers kregen spijt van hun verkoop en stapten weer in.

Vervolgens was er verwarring over de laatste dag waarop de certificaten in de interne handel van de hand konden worden gedaan voor de gegarandeerde prijs van 25 euro. Duidelijk is dat de communicatie een stuk beter had gemoeten, zeker ook omdat het om een majeure operatie gaat.

Er staat voor een kleine 6 miljard euro aan Rabo Ledencertificaten uit. DE Master Blenders, de grootste beursgang van een Nederlands bedrijf de laatste jaren, was minder waard toen het naar de beurs kwam. Geen aandeel, maar toch
Het Rabobank Certificaat is een belangrijk eigen vermogen-instrument voor de bank. Uit vragen en klachten van certificaathouders die bij de VEB binnenkwamen blijkt dat veel beleggers het moeilijk vinden het risico van deze belegging in te schatten.

Een spaarproduct is het Rabobank Certificaat in ieder geval niet. Het is formeel ook geen aandeel, maar zit er wel heel dicht tegenaan.

Als de Rabobank in de problemen komt staan certificaatbezitters helemaal achteraan in de rij van schuldeisers, zoals aandeelhouders bij andere ondernemingen.

Verantwoording
Als belegger in een dergelijk instrument wil je bestuur en commissarissen wel zo af en toe recht in de ogen kunnen kijken en vragen kunnen stellen. In het geval van Rabobank is dat niet mogelijk.

Het Rabobank certificaat geeft alleen toegang tot de jaarlijkse vergadering van de Stichting Administratiekantoor van dit instrument. En dat is niet de plaats waar de belangrijkste knopen worden doorgehakt.

Dat maakt dit certificaat een rare eend in bijt op het Damrak: een eeuwigdurende niet-cumulatieve eigen vermogen-obligatie met een variabele coupon van tenminste 6,5 procent die ook nog stemrecht heeft. Maar wel op de verkeerde vergadering.


{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}