VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Deutsche Bank als kanarie in de kolenmijn

De financiële sector is nog lang niet klaar met de afwikkeling van dubieuze praktijken uit het verleden. Deutsche Bank, de vierde bank van Europa, lijkt wat dat betreft een kanarie in de kolenmijn.

Deutsche Bank verraste dit weekend met een winstwaarschuwing.

Over het vierde kwartaal van 2013 werd een nettoverlies gemeld van 965 miljoen euro. Dit was vooral het gevolg van .

Er werd geschikt met de Amerikaanse hypotheekbanken Fannie Mae en Freddie Mac. De bank betaalde een boete aan de Europese Commissie voor zijn rol in het libor-schandaal. En een geschil over een derivatencontract werd geschikt met de Italiaanse Banca Monte dei Paschi di Siena.

Het telde bij elkaar op tot 2,3 miljard euro aan eenmalige posten. De grootste bank van Duitsland heeft nu nog 2,3 miljard euro gereserveerd voor de dekking van toekomstige claims en boetes.

Dat geld zal waarschijnlijk nog hard nodig zijn. Er zit namelijk nog wel wat in het vat voor Deutsche Bank en de rest van de westerse bankensector. Verschillende toezichthouders doen onderzoek naar manipulaties van wisselkoersen en grondstoffenprijzen.

Groter dan liboraffaire
De president van de Duitse toezichthouder Bafin liet zich eind vorige week .

Gezien de omvang van de valutamarkt, enkele biljoenen dollars per dag, is dat een .

Puinruimen
Ook 2014 zal dus een jaar van puinruimen worden, aldus de top van Deutsche Bank dit weekend. Vorige week gebeurde er op dit punt al het een en ander.

De bank schorste valutahandelaren in New York nadat uit intern onderzoek was gebleken dat zij mogelijk betrokken waren bij wisselkoersmanipulatie.

Ook verschillende andere internationale banken hebben .

Nederlandse context
Vooralsnog zijn Nederlandse banken geen onderwerp van onderzoek van buitenlandse toezichthouders. Wel zijn de Nederlandse toezichthouders AFM en DNB begin december een inventariserend onderzoek gestart.

De Nederlandse banken spelen in principe niet meer dan een bijrol op de markten die op dit moment onderwerp van onderzoek zijn.

Het zou goed kunnen dat de laatste ronde schandalen aan de Nederlandse financiële sector voorbij gaat. Aan de andere kant had ook de liboraffaire met de Rabobank een verrassende Nederlandse hoofdrolspeler.

{{scope.count}} Reacties

{{comment.userName}}

{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy'}}

{{comment.body}}