VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

DSM zwaar onderuit op voorzichtige prognose 2014

Meer dan 10 procent daalt de koers van DSM op de voorlopige jaarcijfers 2013 en de zeer terughoudende prognose voor dit jaar. Het concern zal beter moeten communiceren.

Defensiever en toch groei, dat is het motto van het nieuwe DSM.

Maar op beide fronten hapert de motor uit Limburg.

De focus op de stabielere Life Sciences onderdelen Nutrition en Pharma heeft niet kunnen voorkomen dat DSM beleggers het afgelopen jaar meerdere keren in negatieve zin heeft verrast.

De laatste lezing uit september sprak over een ebitda over geheel 2013 nipt onder de 1,35 miljard euro. Het voorlopige cijfer van 1,314 miljard blijft daar behoorlijk bij achter.

En ook wat betreft de groei moeten beleggers maar afwachten of dat er dit jaar in zit. Het afgelopen jaar steeg de ebitda nog wel met ruim 18 procent.

Gecorrigeerd voor de afgesplitste farmatak voorspelt DSM voor 2014 een ebitda van circa 1,260 miljard euro. Afgezien van een mogelijk negatief valuta-effect van 70 miljoen euro impliceert dat een nulgroei.

Problemen
Na een goed derde kwartaal stelt DSM in het laatste kwartaal vooral teleur bij haar grootste divisie Nutrition. De autonome groei van 3 procent ligt beduidend onder de nagestreefde 5 procent groei.

Nutrition bleef in het laatste kwartaal steken op een ebitda van 207 miljoen euro, slechts 3 miljoen meer dan het jaar ervoor. De consensus lag op een ebitda van 243 miljoen euro.

De operationele marge van 19,9 procent in het vierde kwartaal bij Nutrition blijft daarmee flink achter bij de 21,7 procent over geheel het jaar.

Naast aanhoudende negatieve valuta-effecten spreekt DSM over een groter dan verwachte afname van de vraag naar dieet supplementen in de Verenigde Staten.

Ook de voedings- en drankenmarkten in het Westen waren zwak, terwijl bij diervoeding sprake was van prijsdruk.
De overige divisies, Pharma, Performance Materials en Polyer Intermediates voldeden wel min of meer aan de verwachting.

Een gezonde vraag naar het vezel Dyneema compenseerde bij Performance Materials de nog altijd zwakke Europese bouwmarkten.

Bij Polymer Intermediates zitten de resultaten in de lift. DSM had geen nieuws over het terugbrengen van de blootstelling aan caprolactam, de grondstof voor nylon en kunststof die DSM de afgelopen jaren de nodige hoofdpijen bezorgde.

De resultaten van Pharma zijn na de aangekondigde joint venture met de Amerikaanse private equity partij JLL Partners opgenomen onder het kopje ‘discontinued operations'.

Teleurstellend
Na de toch stevige groei in 2013, het laatste kwartaal realiseerde zelfs een ebitda-stijging van circa 30 procent, toont Ceo Feike Sijbesma zich tevreden over de prestaties van afgelopen jaar.

"Wij hebben in 2013 significante strategische vooruitgang geboekt dat ons in staat stelt te profiteren van structurele megatrends die de vraag naar voedingsingrediënten zal doen stijgen."

Dat mag zo zijn, maar het concern blijft gevoelig voor de economische omstandigheden en blijkbaar zijn alle positieve synergie-efffecten uit de vele overnames al gerealiseerd.

Voor dit jaar rekent DSM op wederom een uitdagende macro-economische omgeving met een lage groei in Europa, gematigde expansie in de Verenigde Staten en een teruggang in opkomende markten.

Goed mogelijk dat DSM geleerd heeft van vorig jaar en nu liever met een wat conservatieve prognose start om deze later geleidelijk op te krikken.

Beleggers denken daar net zo over en beginnen liever op een wat lagere koers, uit voorzichtigheid.

LEES MEER:

5 november 2013

6 september 2013

6 augustus 2013

2 mei 2013

20 februari 2013



Gerelateerde artikelen