VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

23 januari 2014

Tegenvallende verwachtingen wijzen op doorgeschoten koersstijgingen

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

DSM stelde beleggers onlangs teleur met tegenvallende verwachtingen. Een reeks Amerikaanse bedrijven deed hetzelfde. Het is mogelijk een indicatie dat de aandelenkoersen te ver vooruit zijn gelopen op de winstontwikkeling.

De aandelenkoers van DSM is in de dagen na de vervroegde cijferpublicatie flink gedaald.

Beleggers struikelden vooral over de outlook. Het chemieconcern verwacht voor 2014 een gelijkblijvend resultaat, waar eerder werd gerekend op groei.

Voor volgers van Wall Street is dit een herkenbaar beeld. Johnson & Johnson meldde dinsdag bijvoorbeeld sterke cijfers over het laatste kwartaal van 2013. De verwachtingen voor dit jaar vielen echter tegen. Resultaat: een koersdaling van 2,5 procent.

Bij chipmakers Intel, Texas Instruments en AMD gebeurde hetzelfde. In december stelden autobouwer Ford en producent van auto-onderdelen Johnson Controls ook al teleur met hun voorspellingen voor het nieuwe jaar.
Meer dan incident
Dat dit meer is dan een reeks geïsoleerde incidenten, blijkt uit een analyse van het Amerikaanse onderzoeksbureau FactSet. Dit zet tijdens het kwartaalseizoen regelmatig op een rij hoe het ervoor staat met de bedrijfsresultaten.

In van eind vorige week bleek dat in de meeste sectoren de winstverwachtingen voor het eerste kwartaal en heel 2014 neerwaarts zijn bijgesteld.

Ondertussen staan de aandelenkoersen in de VS ten opzichte van de winstverwachtingen (forward p/e) al een tijdje boven het langjarig gemiddelde. Dit wijst erop dat aandelen aan de dure kant zijn.

Dat wil natuurlijk niet zeggen dat het eind van de koersstijgingen onvermijdelijk is. Maar de aandelenbeurzen hebben wel een flinke periode van stijgingen achter de rug. Volgens Société Générale is dit .

Dat beurzen op korte termijn een stap terug doen is dan ook niet uitgesloten. Tegenvallende winstverwachtingen kunnen net het zetje geven dat nodig is om een correctie in gang te zetten.


{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}