VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

24 januari 2014

Besmetting opkomende markten dreigt

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

In de duikvlucht die de Argentijnse peso en de Turkse lire donderdag maakten spelen lokale omstandigheden een grote rol. Op de achtergrond speelt het beleid van de Amerikaanse centrale bank en de uitstroom van kapitaal uit opkomende markten.

De Argentijnse peso daalde donderdagnacht met 17 procent, de grootste daling sinds 2002, het jaar van de financiële ineenstorting van Argentinië.

De directe oorzaak was het handelen van de Argentijnse centrale bank die besloot om de steunaankopen te staken.

Ongeveer tegelijkertijd werd de Turkse centrale bank gedwongen om in te grijpen in de wisselkoers van de Turkse lire. De munt daalde naar het laagste punt ooit.

In Turkije speelt onrust over een groot corruptieschandaal rond de regering Erdogan een grote rol.
 Dit komt nog eens bovenop een instabiele economische basis. Turkije heeft een flink tekort op de betalingsbalans waardoor de economie afhankelijk is van de mogelijkheden om kapitaal aan te trekken uit het buitenland.

Echo van de Fed
Door het besluit van de Amerikaanse centrale bank (de Fed) om de geldkraan langzaam dicht te draaien, is de toegang tot kapitaal echter aan het afnemen. De lire is daarom, net als veel andere munten van opkomende markten, flink gedaald.

Toen het er in het najaar op leek dat het nog wel even zou duren voor met afbouw zou worden begonnen, herstelden veel wisselkoersen. In december maakte Fed-president Ben Bernanke echter alsnog een afbouwschema bekend.

In de aanloop naar dat besluit is de daling van wisselkoersen weer ingezet. Verschillende munten zijn naar nieuwe laagterecords gezakt.

Ontwikkeling valutakoersen opkomende markten sinds 1 november
Turkse lira 
-13%
Argentijnse peso
-28%
Indonesische rupiah-8%
Braziliaanse real-7%
Russische roebel-6%
 Peildatum: 24 januari

Deze wisselkoersdalingen komen op een moment dat er zorgen zijn over de economische ontwikkeling van opkomende markten. Die hebben onder meer te maken met twijfel over de ontwikkeling van de Chinese economie.

Argentinië is al meer dan een decennium een probleemgeval. Turkije is ook een geval op zich door de politieke onrust.

De omstandigheden die op de achtergrond spelen in de VS en China zorgen er echter voor dat besmetting van andere opkomende markten zeker niet uitgesloten is.


{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}