VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Zwakke macro-data VS en China maken beleggers zenuwachtig

De groeiramingen voor de wereldeconomie mogen dan opwaarts worden bijgesteld. De laatste cijfers uit de Verenigde Staten en China wijzen juist op een vertraging van de groei.

De januari-maand ging voor aandelenbeleggers van start zoals 2013 was geëindigd: voortvarend.

Inmiddels is alle winst alweer ingeleverd en slaat de twijfel toe te slaan. Is het vorig jaar niet allemaal iets te hard gegaan?

Goed, de eurozone is intact gebleven en het economisch dieptepunt lijkt hier bereikt. De Verenigde Staten zitten al wat langer in de lift en China rapporteerde onlangs een stabiele groei over 2013.

Maar deze week werden de financiële markten opgeschrikt door wat tegenvallende macro-data uit de Verenigde Staten en China.

Dat is enigszins zorgwekkend temeer omdat aandelen een flink voorschot genomen hebben op een verder aantrekkende economie en hogere bedrijfswinsten.

Uit onderzoek van Bank of America Merrill Lynch blijkt dat het percentage beleggers dat aandelen aan de dure kant vindt nog nooit zo hoog is geweest sinds september 2000, de periode dat de techbubbel uit elkaar knapte.

Tegenvallers VS
De Amerikaanse index voor leading indicators, een mandje van verschillende voorspellende data, steeg in december met slechts 0,1 procent, na een nog ferme groei van 1,0 procent in november.

Een wat teruglopend consumentenvertrouwen en bouwvergunningen geven een wat gematigd toekomstbeeld van de Amerikaanse economie.

Een andere belangrijke graadmeter, de Amerikaanse inkoopmanagersindex, zakte in december van 54,5 naar 53,7. Nog wel duidelijk boven de grens van 50 die groei markeert, maar de markt had op 55,0 ingezet.

Eerder al hadden we natuurlijk het tegenvallende banenrapport. Uit al deze cijfers lijkt het aannemelijk dat de Fed het rustig aan zal doen met het afbouwen (‘tapering') van zijn steunaankopen.

Tegenvallers China
De Chinese economie groeide over 2013 met 7,7 procent, boven de doelstelling van de eigen regering. De Chinese aandelenmarkten zitten de laatste weken echter in een flinke glijbaan.

De regering van president Xi Jinping is bezig met een balanceer act de economie te hervormen voor het bereiken van structurele groei zonder de korte termijnrisico's uit het oog te verliezen.

Dat de overschakeling van groei door kredietverlening en investeringen naar meer consumptie op korte termijn ten koste gaat van de groei is alom voorzien, maar bij ieder zwak Chinees cijfer is het toch even schrikken.

Zo bleek de HSBC inkoopmanagersindex van de Chinese industrie te zijn gedaald van 50,5 in december tot 49,6 in januari. Inderdaad, onder de 50-grens en dus krimp.

Het cijfer valt op een moment dat China juist ook zou moeten profiteren van de betere gang van zaken in de Verenigde Staten en Europa.

Beleggers zullen de alle komende Chinese data op een goudschaaltje wegen. Grootste angst is een ware credit crunch, een kredietstaking waardoor China snel verder kan wegglijden.

Dan kunnen . Met een groei van dik boven de 7 procent trekken de Chinezen nog altijd de kar.