VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

31 januari 2014

Bonusfeest op Wall Street alleen voor de top

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Als het gaat om bankiersbonussen lijken Europa en de VS andere kanten op te gaan. Europese bonussen worden ingeperkt, Amerikaanse stijgen alleen maar. Dit geldt echter alleen aan de top. Aan de onderkant is de trend op beide continenten hetzelfde: omlaag.

Het lijkt alsof de gouden tijden op Wall Street helemaal terug zijn. De laatste weken kwamen verschillende grote Amerikaanse banken naar buiten met het nieuws dat de beloningspakketten voor de top flink is gestegen.

Lloyd Blankfein van Goldman Sachs , waarvan 6,3 miljoen dollar in cash. De bonus over 2013 is 11 procent hoger dan over 2012.

Bij de andere grote namen van Wall Street gebeurt hetzelfde. krijgt voor bijna 19 miljoen dollar aan aandelen.

Morgan Stanley-topman krijgt voor 4,9 miljoen dollar aandelen. Voor beide Amerikaanse topbankiers betekent dit bijna een verdubbeling van de bonus.

Europa

In Europa is het beeld anders. Hier worden bankiersbonussen op initiatief van Brussel . De variabele beloning mag vanaf 2015 niet groter zijn dan een jaarsalaris.

Er is wel een uitzonderingsmogelijkheid. Als aandeelhouders akkoord gaan mag de variabele beloning oplopen tot twee jaarsalarissen. Deze uitzondering geldt overigens niet voor het bestuur van een bank.

Nederland gaat overigens een grote stap verder. Het ministerie van Financiën wil de bonussen beperken tot 20 procent van het vaste salaris.

Top
Het lijkt er dus op dat de goede tijden voor bankiers in de VS terug zijn, terwijl het in Europa sappelen is. Wie beter kijkt ziet echter dat dit alleen aan de top geldt.

Het gewone personeel van Amerikaanse banken profiteert namelijk niet mee. Bij de meeste grote Amerikaanse banken staat de beloning onder druk.

Het gemiddelde beloningspakket bij Goldman Sachs in 2013 met 4 procent. Bij JPMorgan stijgen de salarissen ten opzichte van 2012 niet en ook Morgan Stanley heeft minder geld gereserveerd voor beloning.

Daarmee doen de Amerikaanse banken hetzelfde als hun Europese tegenhangers. Ze snijden in de personeelskosten.

De toekomst zal moeten uitwijzen hoe effectief het Europese bonusplafond is.

Een veel uitgesproken verwachting is dat de vaste salarissen zullen stijgen. Het ligt voor de hand dat het dan vooral de vaste salarissen van de topbankiers zullen zijn die toenemen.


{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}