VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Beursnieuweling Altice: overnemen of overgenomen worden

Vrijdag kwam kabelaar Altice naar de beurs. Het aandeel steeg ruim één procent terwijl de rest van het Damrak donderrood kleurde. Moeten beleggers anticiperen op verdere koersstijgingen? Een checklist.

Beursgangen gaan meestal gepaard met veel bombarie.

Bij de beursgangen van kabelbedrijf Ziggo in 2012 en verzekeraar Delta Lloyd in 2009 kon een belegger nauwelijks om de tv-spotjes, advertenties in kranten en internetreclames heen.

Het in Luxemburg gevestigde Altice had al die marketing niet nodig om de interesse van beleggers te wekken. In de weken voor de beursgang was al duidelijk dat pensioenfondsen en verzekeraars voldoende interesse hadden in de aandelen (25 procent) die naar de beurs kwamen.

Kabels zijn hot. De beurswaarde van Altice bedraagt 6 miljard euro. Hiermee is het de grootste beursgang op het Damrak sinds 2006, en de grootste van Europa in het afgelopen jaar.

Moeten Nederlandse beleggers meedoen met de kabelgekte en aandelen Altice in de portefeuille opnemen? Een checklist.


VERDIENCAPACITEIT

De belangrijkste voorwaarde voor het succes van een beursgang is de verdiencapaciteit van een onderneming.
Bij kabelaar Altice is daar geen twijfel over mogelijk.

Het bedrijf biedt televisie, internet en vaste telefonie aan in Frankrijk (45 procent van de winst), Israel (27 procent), de Dominicaanse Republiek (13 procent), Portugal en de Benelux, uitgezonderd Nederland waar het niet actief is. Bij elkaar bedient het concern bijna 14 miljoen huishoudens wereldwijd.

De strategie van Altice uit het doen van overnames van kleine kabelbedrijven in markten waar nog veel kleine spelers zijn.

In de laatste 12 jaar deed Altice 20 overnames, waarvan liefst 13 in de laatste 5 jaar. De oprichter en chairman Patrick Drahi heeft een gedegen track record als het gaat om het verbeteren van de winst na een overname.

Zo steeg in Portugal de winstmarge (ebitda) van Group of Cabovisao naar 40,5 procent in de eerste negen maanden van 2013, nadat Altice een belang had genomen in het kabelbedrijf. In 2011 was de marge nog 14,2 procent.

De beursgang moet Altice flexibiliteit geven om meer overnames te doen. Drahi ziet kansen om in de komende jaren 5 tot 10 kabelbedrijven over te nemen in de markten waar het al actief is. Daarbovenop ziet hij zeker 3 overnamekansen in landen waar het concern nog niet actief is.

De klare taal van Drahi over acquisities is niet vreemd: analisten sluiten gezien de verwachte consolidatie in de Europese kabelmarkt niet uit dat Altice zelf een overnameprooi is.

Het prospectus, een document dat een onderneming verplicht is te publiceren bij een beursgang, noemt tientallen risico's die overnemers zouden afschrikken.

De belangrijkste is "het mogelijke onvermogen om tegen redelijke voorwaarden attractieve programmering te verkrijgen voor tv diensten" Kabelexperts zijn van mening dat de machtsverhoudingen verschuiven van ‘hardware'-bedrijven als Altice (alleen kabels in de grond) naar meer contenbedrijven als Netflix, dat ‘on demand' films, documentaires en series aanbiedt.

De grote vraag is hoe houdbaar de torenhoge winstmarges van kabelaars als Altice zijn?


WAARDERING

De instapkoers bepaalt het leeuwendeel van het eindrendement van beleggers. De eerste handelsdag sloot het aandeel 1,2 procent boven de introductieprijs op 28,58. Dit komt neer op een beurswaarde voor alle uitstaande aandelen van 5,9 miljard euro.

Als beleggers hier de forse schuld van 6,2 miljard euro bij optellen resulteert dit in een ondernemingswaarde van 12,1 miljard euro.

Bij een door analisten verwacht bedrijfsresultaat van 1,33 miljard euro in 2014 levert dat een ondernemingwaarde ratio van iets meer dan 9 op.

Dat is niet goedkoop. Een vergelijkbaar bedrijf als Ziggo wordt met het bod van Liberty Global gewaardeerd op 9,4 keer het verwachte bedrijfsresultaat voor dit jaar.

Maar de reden dat Liberty Global zich een hoge overnameprijs veroorloven (hoge ratio) is dat er veel voordelen te behalen zijn door dochter UPC samen te voegen met Ziggo.

De vraag is of een dergelijke premie ook bij een eventuele overname van Altice mogelijk is.

/  BALANS

Kabelaars zijn geliefd bij banken omdat de vaste abonnementen voor een stabiele kasstroom zorgen. Kredietverschaffers durven het daarom aan relatief veel uit te lenen aan bedrijven als Altice.

Toch is het even schrikken voor beleggers als zij naar bufferratio's kijken. Altice heeft een negatief eigen vermogen en de nettoschuld van 6,2 miljard euro oogt opgeblazen ten opzichte van het verwachte bedrijfsresultaat van 1,33 miljard euro in 2014 ( de zogeheten leverage rate is 4,66).

De ratio van Ziggo ligt met 3,5 aanzienlijk lager. Maar het is veelzeggend dat Liberty Global - zelf een ratio van ongeveer 5 - heeft aangekondigd de winst fiks op te willen schroeven bij Ziggo mocht de overname slagen.

Hoewel hoge schulden passen bij kabelbedrijven zullen conservatieve beleggers toch een beetje uitkijken bij het zien van deze solvabiliteitsgetallen. De casus KPN laat zien wat de gevolgen kunnen zijn van hoge schulden als een verdienmodel begint te haperen.


ERVARING MANAGEMENT

De oprichter van Altice en de huidige chairman, Patrick Drahi, werkt sinds 1992 in de kabelindustrie. Kabelexperts geven hoog op van Drahi omdat hij sneller dan anderen inzag hoe belangrijk kabels zouden worden voor huishoudens. Ook heeft hij een ‘hot hand' bij het doen van overnames. Tot nu toe lijken het allemaal succesverhalen.


DIVIDEND

De onderneming laat weten dat het niet verwacht een dividend uit keren in 2014.

Over de jaren daarna zegt Altice: ".. Het bedrijf is voornemens de relevantie van dividendbetalingen te beoordelen in het licht van de prioriteit in de strategie om waardecreërende overnames te doen"

Het lijkt er op dat beleggers voorlopig niet op de uitkering hoeven te rekenen.


FREEFLOAT EN ZEGGENSCHAP

Oprichter Drahi brengt maar een deel van de aandelen naar de beurs. Hij blijft, via het bedrijf Next L.P., een ruime meerderheid van de aandelen in bezit houden. Dit kan zowel de zeggenschap als de verhandelbaarheid van aandelen in negatieve zin beïnvloeden.

/
AANWENDING EMISSIEOPBRENGST

Het bedrijf gebruikt de emissieopbrengst om de recente overname in de Domincaanse republiek te financieren. Maar de onderneming ziet logischerwijs niets terug van de cash die oprichter Drahi toucheert door een deel van zijn aandelenpakket te verkopen.

/
 RISICOPROFIEL

Op het oog opereert Altice in een sector waar kasstromen redelijk zeker en voorspelbaar zijn. Maar de hoge schulden en waardering maken het aandeel kwetsbaar voor tegenvallers als het verdienmodel toch niet zo robuust is als het nu lijkt.