VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

De stappen van Mario Draghi richting nieuw ingrijpen

De ECB stelde financiële markten afgelopen week teleur door geen nieuwe maatregelen te nemen om de inflatie en de economische groei aan te jagen. Maar de uitspraken van ECB-president Mario Draghi suggereren eerder uitstel dan afstel.

De ECB heeft verschillende middelen die zouden moeten helpen om de economie een zetje te geven.

De centrale bank kan allereerst de rente verlagen. Hoewel het belangrijkste rentetarief op een historisch lage 0,25 procent staat, is er nog wat ruimte aan de onderkant.

Een andere optie is dat de centrale bank het voorbeeld van onder anderen de Amerikaanse Fed en de Bank of England volgt en overgaat tot het direct pompen van nieuw geld in het financieel systeem.

Binnen en buiten de ECB is. Onder meer de president van De Nederlandsche Bank Klaas Knot liet zich eerder dit jaar ontvallen dat er geen reden voor is.

Woorden wegen
De na het meest recente rentebesluit kunnen wel degelijk geïnterpreteerd worden als de opmaat naar nieuwe ECB-actie. De vier denkstappen van Mario Draghi.

De inflatie is te laag...

De inflatie in de eurozone is in de loop van vorig jaar scherp gedaald. In januari stond de inflatie op 0,7 procent. Daarmee zit de inflatie een flink stuk onder de doelstelling van de ECB, net onder de 2 procent.

..en dat zou voorlopig zo kunnen blijven...

Draghi wees er in zijn persconferentie nadrukkelijk op dat de lage inflatie vooral een gevolg is van de dalende prijzen voor voedsel en energie. Het ligt niet voor de hand dat aan deze situatie opeens iets gaat veranderen.

De olieprijs heeft het afgelopen jaar geschommeld rond de 100 dollar. De prijzen voor graan en mais zijn tegelijkertijd met circa een vijfde gedaald.

Het ziet ernaar uit dat opkomende economieën afstevenen op een groeivertraging. Daar horen verdere prijsdalingen bij. Dat zijn geen factoren die de inflatie zullen aanwakkeren.

...lage inflatie is gevaarlijk voor de economie...

Lage inflatie is volgens veel economen gevaarlijk omdat daarmee deflatie dichterbij komt, een situatie van prijsdalingen die consumenten zou verleiden aankopen uit te stellen.

Daarnaast is (hoge) inflatie een manier om de last van schulden kleiner te maken. Aangezien Europa een flinke schuldenberg meetorst, kan een beetje inflatie dan geen kwaad, is de gedachte.

Draghi is van deze economische school. "Deze inflatieniveaus voor langere tijd zijn een risico. Ze zijn een risico voor het economisch herstel en voor de schuldenlast en voor een reeks andere redenen", zei hij donderdag.

...daarom staat de ECB klaar voor actie.

Er is lage inflatie, er blijft lage inflatie en dit is gevaarlijk, is heel in het kort het betoog van Draghi. Het enige wat nog mist zijn wat extra cijfers voor de onderbouwing van een besluit om in actie te komen.

Deze kunnen binnenkort al komen in de vorm van voorspellingen voor de economie in de eurozone voor 2016 van de ECB zelf. Draghi wees hier donderdag in ieder geval meerdere keren op.

De kans lijkt al met al groot dat een nieuwe renteverlaging of een andere vorm van stimulering door de centrale bank ergens in het voorjaar wordt aangekondigd.