VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Bankieren blijft heel winstgevend, aandeelhouder krijgt geen dividend

Verschillende grote Europese banken hebben de afgelopen dagen jaarcijfers gepubliceerd. Hoe staat de bancaire sector in Noord-West Europa ervoor?

ING kwam woensdag met de jaarcijfers naar buiten.

Donderdag volgden het Duitse Commerzbank, het Belgische KBC en het Franse BNP Paribas.

Vijf conclusies over de staat van de Europese bankensector op basis van deze cijferstroom.

1. Slechte economie, meer voorzieningen
De Europese economie heeft het afgelopen jaar een draai gemaakt van krimp naar groei, zij het beperkte groei.

Desondanks was het economisch een slecht jaar. Dat leidt bij banken altijd tot meer voorzieningen voor slechte leningen. Deze kostenpost liep in 2013 dan ook bij alle vier de banken verder op.

2. Kostenbesparingen
De economische problemen zijn in de nasleep van de financiële crisis reden om de kosten te verlagen. Banken zijn hier al jaren mee bezig.

Bij BNP (-1,5 procent), Commerzbank (-3,4 procent) en KBC (-8,6 procent) daalden de kosten ook in 2013. ING meldde een kostenstijging van 0,6 procent, maar kondigde woensdag wel een extra bezuiniging van 300 banen aan. Ook de andere drie banken blijven de komende jaren snijden.

3. Bankieren is in de kern een zeer winstgevende activiteit
Uiteindelijk draait bankieren om het met een hogere rente uitlenen van geld dan waarvoor je het aantrekt. Dit is nog steeds een zeer winstgevende activiteit. BNP en Commerzbank zagen de rente-inkomsten licht dalen, maar bij ING en vooral KBC namen deze toe.

ING haalde het vorige kwartaal een marge van 1,45 procent op zijn tegoeden, KBC zelfs van 1,8 procent. Bij ING gaat het dan om 11,8 miljard euro aan inkomsten per jaar.

4. Het verleden blijft banken achtervolgen
Ondanks de oplopende inkomsten worstelt de bancaire sector nog steeds met het verleden. BNP moest een voorziening nemen voor een grote Amerikaanse boete. KBC moest fiks afschrijven op Ierse kredieten.

Daarnaast is er de afwikkeling van staatssteun die banken in de financiële crisis hebben gekregen. Vijf jaar na de crisis zijn KBC en Commerzbank nog volop bezig om steun terug te betalen.

ING is ietsje verder en heeft er zicht op later dit jaar staatssteunvrij te worden.

5. En de aandeelhouder ziet weinig van de winsten
Doordat banken nog steeds in herstel- en terugbetaalmodus zitten, stroomt er nog weinig tot geen kapitaal naar de aandeelhouder. BNP was geen echte steuntrekker en is dan ook de uitzondering.

Aandeelhouders krijgen een dividend van 1,5 euro over 2013, evenveel als vorig jaar. KBC gaat een eenmalig dividend over 2014 betalen, maar over 2015 krijgen aandeelhouders niks.

Ook bij Commerzbank lijkt het er niet op dat aandeelhouders eerder dan in 2016 weer structureel een uitkering krijgen.

Wellicht dat aandeelhouders van ING, Nationale Nederlanden, of allebei over 2014 wel dividend krijgen als de verzekeraar dit jaar naar de beurs is gebracht.