VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Nederland weer in kopgroep eurozone

Het herstel van de Europese economie zet door. Dat is op zich goed nieuws. Ook positief is dat het niet alleen meer de export is waar de groei op drijft. 

Voor de verandering zit Nederland weer eens in de Europese kopgroep.

De groei van 0,7 procent ten opzichte van het derde kwartaal was zelfs het hoogst van alle eurolanden. De belangrijkste Europese landen op een rij:

Duitsland 
0,4%
Frankrijk
0,3%
Italië
0,1% 
Nederland0,7% 
Wat drijft de groei en welke delen van de economie zijn nog een rem? Een overzicht.

Export neemt toe

In de meeste Europese landen wordt de groei gedreven door de export. Duitsland groeide, zoals de exportkampioen betaamt, op de uitvoer.

Ook in Frankrijk was het de export die de groei aandreef. Voor de hele eurozone nam de uitvoer in december met 4 procent toe.

Consument geeft voorzichtig meer uit
De Europese consument kruipt langzaam uit zijn schulp. In Frankrijk groeiden de consumentenuitgaven het afgelopen jaar elk kwartaal. Ook in Nederland hebben de consumentenbestedingen een draai gemaakt.

Het CBS ziet op jaarbasis nog een krimp, maar in de laatste maanden van 2013 was sprake van herstel. De Duitse consument is een uitzondering.

Ondanks de goede prestaties van de economie als geheel, is die terughoudend. De consumentenbestedingen in Duitsland daalden in de laatste maanden van het jaar.

Bedrijven investeren meer
In Nederland leverden de bedrijfsinvesteringen een belangrijke bijdrage aan de sterke groeicijfers. Ook in andere landen trekken de investeringen aan.

In Frankrijk namen de investeringen in kapitaalgoederen voor het eerst in bijna twee jaar weer toe. Ook in Duitsland werd duidelijk meer geïnvesteerd in machines en de bouw.

Grootste bezuinigingen overheid achter de rug
Voor de Nederlandse economie waren de bezuinigingen van de overheid in 2013 nog een flinke rem op de groei. Dit gold ook in het laatste kwartaal van het jaar. In andere landen is dit beeld iets anders.

De Franse overheidsuitgaven namen in de laatste maanden van het jaar toe, in Duitsland bleven de uitgaven op hetzelfde niveau. Overigens verwacht het CPB dat de overheidsbestedingen in Nederland in 2014 weer toenemen.