VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

17 februari 2014

Schrappen AFM-boete Fortis heeft geen gevolgen voor VEB-actie

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Fortis hoeft een door de AFM opgelegde boetes van euro 288.000 niet te betalen. Voor de actie die de VEB namens duizenden gedupeerde Fortis-beleggers voert heeft de uitspraak geen gevolgen.

De AFM had Fortis die boete opgelegd omdat de bank-verzekeraar in 2007 naliet koersgevoelige informatie openbaar te maken.

Afgelopen zomer FSMA Fortis en drie oud-bestuurders wegens misleidende communicatie.

De Nederlandse toezichthouder oordeelde in 2010 dat Fortis te weinig en te rooskleurige informatie had gegeven over een portefeuille rommelhypotheken, de zogenoemde subprime-hypotheken.

Deze verzameling giftige kredieten bleek uiteindelijk een belangrijke rol te spelen in de ondergang van Fortis in de herfst van 2008. Volgens het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) heeft de AFM onvoldoende onderbouwd dat Fortis koersgevoelige informatie heeft achtergehouden.

Wanbeleid staat
Met zijn uitspraak oordeelt de CBb anders dan . Op basis van dezelfde feiten kwamen zij tot de conclusie dat sprake was van wanbeleid en onjuiste berichtgeving aan beleggers over de impact van de subprime portefeuille.

Die gerechtelijke uitspraken waren aanleiding voor de juridische procedure die de VEB namens duizenden gedupeerde Fortis-beleggers voert om compensatie.

Toch is het onwaarschijnlijk dat de uitspraak van de CBb gevolgen heeft voor de VEB-actie tegen Fortis, oud-bestuurders en banken.

Het College van Beroep voor het bedrijfsleven heeft gekeken of toezichthouder AFM zijn beslissing tot het uitdelen van een boete op de juiste wijze heeft voorbereid en uitgevoerd. Dat was volgens het CBb hier niet het geval.

De Ondernemingskamer en de Hoge Raad keken eerder naar de gevolgen van de gang van zaken bij Fortis voor beleggers en kwamen tot een ondubbelzinnige oordeel: wanbeleid.

voor de aansprakelijkheidsprocedure die de VEB voert namens duizenden gedupeerde Fortis-beleggers.Gerelateerde artikelen

Oproeping voor de mondelinge behandeling Fortis-zaak
Oproeping voor de mondelinge behandeling Fortis-zaak
13-02-2018

Het gerechtshof Amsterdam heeft bepaald dat de mondelinge behandeling naar …

Lees verder

Oproeping voor de mondelinge behandeling Fortiszaak
Oproeping voor de mondelinge behandeling Fortiszaak
30-01-2018

Het gerechtshof Amsterdam heeft een datum bepaald waarop de mondelinge beha…

Lees verder

VEB bereikt aangepaste schikking in Fortis-zaak
Beslissing over Fortis-schikking aangehouden

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}