VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Schrappen AFM-boete Fortis heeft geen gevolgen voor VEB-actie

Fortis hoeft een door de AFM opgelegde boetes van euro 288.000 niet te betalen. Voor de actie die de VEB namens duizenden gedupeerde Fortis-beleggers voert heeft de uitspraak geen gevolgen.

De AFM had Fortis die boete opgelegd omdat de bank-verzekeraar in 2007 naliet koersgevoelige informatie openbaar te maken.

Afgelopen zomer FSMA Fortis en drie oud-bestuurders wegens misleidende communicatie.

De Nederlandse toezichthouder oordeelde in 2010 dat Fortis te weinig en te rooskleurige informatie had gegeven over een portefeuille rommelhypotheken, de zogenoemde subprime-hypotheken.

Deze verzameling giftige kredieten bleek uiteindelijk een belangrijke rol te spelen in de ondergang van Fortis in de herfst van 2008. Volgens het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) heeft de AFM onvoldoende onderbouwd dat Fortis koersgevoelige informatie heeft achtergehouden.

Wanbeleid staat
Met zijn uitspraak oordeelt de CBb anders dan . Op basis van dezelfde feiten kwamen zij tot de conclusie dat sprake was van wanbeleid en onjuiste berichtgeving aan beleggers over de impact van de subprime portefeuille.

Die gerechtelijke uitspraken waren aanleiding voor de juridische procedure die de VEB namens duizenden gedupeerde Fortis-beleggers voert om compensatie.

Toch is het onwaarschijnlijk dat de uitspraak van de CBb gevolgen heeft voor de VEB-actie tegen Fortis, oud-bestuurders en banken.

Het College van Beroep voor het bedrijfsleven heeft gekeken of toezichthouder AFM zijn beslissing tot het uitdelen van een boete op de juiste wijze heeft voorbereid en uitgevoerd. Dat was volgens het CBb hier niet het geval.

De Ondernemingskamer en de Hoge Raad keken eerder naar de gevolgen van de gang van zaken bij Fortis voor beleggers en kwamen tot een ondubbelzinnige oordeel: wanbeleid.

voor de aansprakelijkheidsprocedure die de VEB voert namens duizenden gedupeerde Fortis-beleggers.