VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Vijf kanttekeningen bij Facebooks megaovername

19 miljard dollar voor een bedrijf met 55 werknemers en amper omzet. Dat klinkt niet als een goede deal. Voor beleggers is het een aanleiding om zijn investeringen in Facebook en de Amerikaanse internetsector te heroverwegen.

Voor 4 miljard dollar cash en een flinke pluk eigen aandelen krijgt Facebook een bedrijf in handen met 450 miljoen gebruikers dat snel groeit.

Toch is 19 miljard dollar wel heel veel geld, zelfs in de nieuwe wereld van de interneteconomie.

Vijf overwegingen voor de langetermijnbelegger die naar deze sector kijkt.

Facebook betaalt in alle opzichten heel veel
In alle opzichten is dit een dure deal. De vorige grote overname door Facebook, die van Instagram, kostte slechts 1 miljard dollar.

Het bedrijf bood eerder 3 miljard dollar voor Snapchat, een alternatief voor WhatsApp dat populair is onder jongeren.

Van 3 naar 19 miljard dollar is een grote stap. WhatsApp is volgens Facebook ook meer waard dan Nederlandse multinationals als Randstad, DSM, Boskalis en Ahold.

Het gaat alleen nog maar over gebruikers
In de nieuwe wereld van de internetgiganten is het enige cijfer dat nog lijkt te tellen het aantal gebruikers. Omzet, winst, kasstroom, dit soort traditionele cijfers zijn allemaal niet interessant.

Deze manier van denken, volledig gericht op een abstract getal zonder koppeling met een verdienmodel, roept herinneringen op aan de internetzeepbel van begin deze eeuw.

Facebook weigert essentiële informatie vrij te geven
Behalve dat de bedrijven en hun oprichters zelf niet geïnteresseerd zijn in winst en omzet, communiceren ze er ook niets over aan de aandeelhouders.

Gevraagd wat op dit moment de omzet is van WhatsApp, toch niet een lastig getal om op te zoeken, deden topmannen Zuckerman van Facebook en Koum van WhatsApp . Dat is niet hoe een beursgenoteerd bedrijf hoort te communiceren met de markt.

Facebook laat zich niets gelegen liggen aan de aandeelhouder
Op zich wisten aandeelhouders al dat ze weinig tot niets te vertellen hebben bij de grote internetbedrijven. Maar deze deal drukt ze nog een keer met hun neus op de feiten.

Facebook spendeert circa een derde van zijn contanten en geeft voor 7,9 procent van het aandelenkapitaal nieuwe aandelen uit. De aandeelhouders hebben het voor kennisgeving aan te nemen.

Deal toont kwetsbaarheid Facebook
Volgens sommige commentaren is de overname een defensieve zet. Facebook kan het zich niet veroorloven dat een ander bedrijf in korte tijd hard groeit in het trekken van aandachtsminuten van mobiele internetgebruikers.

De aanval is de beste verdediging. En meteen is duidelijk dat ook en dat het bedrijf zich daar bewust van is.