VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Randstad geeft vertrekkend topman miljoenen aan ontslagpremie mee

Na 11,5 jaar is Ben Noteboom vertrokken als topman van Randstad. Het concern betaalde 2,6 miljoen om het contract met Noteboom te ontbinden. Het concern heeft iets uit te leggen.

In de beloningsparagraaf van het zojuist verschenen Randstad-jaarverslag staat dat het concern Ben Noteboom bijna 2,6 miljoen euro heeft betaald "om zijn contract te beëindigen".

Dat bedrag komt overeen met bijna 2,7 keer zijn basissalaris over 2013 (970 duizend euro).

Die som lijkt in strijd met het in maart 2013 aan de aandeelhoudersvergadering voorgelegde en goedgekeurde beloningsbeleid.

Volgens dit beleid mag een vertrekpremie maximaal één basissalaris bedragen bovenop een opzegtermijn.

Een Randstad-woordvoerder wees er op dat Noteboom een - tot nu toe onbekende - opzegtermijn van één jaar in zijn arbeidscontract had staan. Dat is uitzonderlijk lang, gebruikelijk voor bestuurders van beursfondsen is zes maanden.

Vrijdag liet Randstad weten dat het vertrek van Noteboom niet vrijwillig was. De raad van commissarissen heeft het initiatief genomen voor die stap; Noteboom was zelf liever gebleven. De afkoopsom van 2,6 miljoen euro zou contractueel zijn vastgelegd.

De manier waarop Randstad het vertrek van zijn topman heeft gecommuniceerd, waarbij niet werd verteld dat het om een gedwongen vertrek ging, is opmerkelijk en vraagt om extra uitleg.

Mooi rendement

Bij elkaar toucheert Noteboom aan salaris en extraatjes over 2013 5,4 miljoen euro, ruim het dubbele van zijn beloning in 2012.

De som bestaat uit een basissalaris van 970 duizend euro, een korte termijn bonus van 727 duizend euro, een aandelenbonus van 911 duizend euro en een pensioenbijdrage van 258 duizend euro.

De bonussen zijn zo hoog vanwege de forse stijging van het aandeel Randstad. Afgelopen vijftien maanden verdubbelde de koers.

Op basis van beloningsparagrafen uit oude jaarverslagen kan becijferd worden dat Noteboom tijdens zijn ceo-schap van de uitzendreus zeker 20 miljoen euro bij elkaar sprokkelde.

Lauw
De laatste cijfers die Ben Noteboom als topman presenteerde vielen beleggers niet mee. Het Randstad-aandeel tuimelde met meer dan 10 procent naar exact 44 euro bij beurssluiting.

Lees ook:

{{scope.count}} Reacties

{{comment.userName}}

{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy'}}

{{comment.body}}

Gerelateerde artikelen