VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Grontmij kiest voor verder snijden, maar waarom zou dat helpen?

Grontmij moet wegens tegenvallende resultaten nieuwe afspraken maken met banken, beleggers moeten extra geld ophoesten. Het ingenieursbureau blijft in de kosten snijden om winstgevender te worden. Tot nu toe heeft die methode niet gewerkt.

Een nieuwe aandelenuitgifte van Grontmij en andermaal teleurgestelde aandeelhouders.

Het ingenieursbureau uit De Bilt wil 40 miljoen euro vers kapitaal ophalen bij enkele grote beleggers om beter bij de bank te liggen. De verwatering van toekomstige winst voor bestaande beleggers is ongeveer 20 procent.

Beleggers twijfelen aan de directe noodzaak van de uitgifte. De sterk verwaterende claimemissie van 75 miljoen euro in 2012 om het bedrijf voor faillissement te behoeden ligt nog vers in het geheugen.

De financiële huishouding na het afsluiten van 2013 geeft niet direct reden tot zorg. De netto-schuld halveerde ruimschoots van 116,2 miljoen eind 2012 naar 54,1 miljoen euro vorig jaar.

De verbetering zat voor het grootste deel in de verkoopopbrengst van een onderdeel in Frankrijk. Die contanten gingen direct naar de bank om schulden af te lossen.

Als gevolg staat de nettoschuld-ebitda ratio eind 2013 iets boven de 2. Dat is aanzienlijk beter dan analisten hadden verwacht en het getal ligt ruim binnen de bankafspraak van 3.

Storm op komst
Kernvraag van analisten tijdens de cijferpresentatie: hoe is het mogelijk dat Grontmij zo'n emissie nodig vindt?
Volgens het concern was een ingreep nodig om de bankafspraken te verruimen.

De oude bankafspraken die uit 2012 stammen hielden rekening met een verbetering van de marktomstandigheden in 2014 en 2015. Die verbetering komt er niet.

Uit een scenarioanalyse van Grontmij zou blijken dat het bedrijf in het tweede en derde niet meer aan de afspraken met leningverstrekkers zal kunnen voldoen.

Volgens de oude bankafspraken moest het bedrijfsresultaat (ebitda) 2,75 keer in de schuld passen in het tweede en derde kwartaal, maar dit is nu opgehoogd tot respectievelijk 3,75 en 3,5.

De markt zit niet mee, maar topman Jaski steekt de hand ook in eigen boezem: "de marge-ontwikkeling is ‘well below' de interne verwachtingen", aldus de topman.

Analisten waren al sceptisch over de beoogde 6 tot 8 procent margedoelstelling van Grontmij voor 2015. Nu verschuift het ingenieursbureau de deadline verder op naar 2016.

Dat lijkt nog altijd ambitieus. In 2013 lag de marge op 2,2 procent over het hele jaar. Dat is marginaal beter dan het rendement van 2 procent in rampjaar 2012.

Frankrijk in de etalage
De problemen van Grontmij op thuismarkt Nederland ( 30 procent van de omzet) zijn zonneklaar.

Hier versnelde de krimp van de omzet van minus 1,7 procent in het derde kwartaal naar minus 10,7 procent in de laatste drie maanden van vorig jaar. Op korte termijn ziet Grontmij daar geen verbeteringen: het orderboek raakte in de laatste 6 maanden steeds leger.

Maar de activiteiten in Frankrijk - ongeveer 10 procent van de omzet - zijn zonder meer het grootse probleemdossier van het adviesbureau.

"We zijn in Frankrijk druk bezig met herstructureringen.... maar we moeten vaststellen dat de markt in de tussentijd maar blijft verslechteren", aldus Jaski die aangaf dat hij bezig is met een "strategische heroriëntatie" voor het onderdeel.

Dat is beleggersjargon voor een aanstaande verkoop. Jaski geeft aan het dossier Frankrijk "voorzichtig" te willen aanpakken. Het moment om de "gefragmenteerde en lokale" activiteiten daar van de hand te doen zijn verre van ideaal.

Door interne problemen kromp de Franse omzet van Grontmij tussen 2011 en 2013 jaarlijks met meer dan 12 procent, wat aanzienlijk meer is dan de volumedaling in de hele markt van iets meer dan 4 procent.

Het is maar zeer de vraag of er interesse zal zijn in de zwaar verlieslatende - 6 miljoen verlies in 2013 - en krimpende, minus 22 procent in het vierde kwartaal, Franse activiteiten.

Step up
Ondertussen wil topman Michiel Jaski nog eens 15 miljoen euro besparen door arbeidsplaatsen te schrappen. De kosten voor de afwikkeling van de reorganisatie van 13 miljoen euro zullen met de emissieopbrengst gefinancierd worden.
Grontmij heeft afgelopen jaren al flink gesneden zonder dat dit heeft geleid tot hogere winstgevendheid.

Toch zijn de nieuwe bezuinigingen weer het belangrijkste fundament onder het plan om de marge te verhogen naar minimaal 6 procent in 2016.

Ook de verkoop van vastgoed, en matig renderende activiteiten zoals in Frankrijk en minder verliezen op projecten door selectief aannamebeleid moet de winstmarge verdrievoudigen in 2016.

Maar een echte impuls - tussen 1 en 2,5 procentpunt margeverbetering - moet uit omzetgroei komen waarbij het scenario is dat de bouwmarkt herstelt.

Als dat al zo is, is de vraag in hoeverre Grontmij daar nog van profiteert als er een uitverkoop van activiteiten is gehouden.

LEES MEER:

4 november 2013

5 augustus 2013

 16 juli 2013

 28 februari 2013

21 januari 2013



Gerelateerde artikelen