VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Waarom een minieme daling van de Chinese munt voor zoveel onrust zorgt

Een koersdaling van ruim 1 procent in een week. Dat leidt normaal gesproken niet tot geschokte reacties op financiele markten. Maar als het om China gaat, liggen de zaken altijd anders.

De yuan is in een week tijd ongeveer 0,2 dollarcent minder waard geworden. De munt ging van 16,4 dollarcent naar 16,2 dollarcent. Ten opzichte van de euro is er eigenlijk amper beweging geweest.

Desalniettemin is de beweging van de Chinese munt aanleiding voor paniekerige koppen over een ‘kelderende yuan' en de ‘scherpste daling in jaren'. Vijf redenen waarom dit zoveel aandacht krijgt.

1. De Chinese wisselkoers is strak gereguleerd

De koers van de yuan wordt strak gecontroleerd door de Chinese centrale bank. Tot 2005 lag de wisselkoers met de dollar vast. Sindsdien laat China de munt langzaam, gecontroleerd stijgen.

Daarbij hanteert de centrale bank een bandbreedte waarbinnen de munt mag fluctueren.

Een plotselinge scherpe daling past niet bij dit beleid. Dat de Chinese centrale bank zo'n daling zou orkestreren, en niemand twijfelt eraan dat de autoriteiten erachter zitten, trekt daarom automatisch veel aandacht.

2. De yuan hoort alleen maar omhoog te gaan

De overtuiging dat de yuan ondergewaardeerd is, is diepgeworteld. De stijging met circa een kwart sinds 2005 heeft daar niets aan veranderd. De munt kan alleen maar omhoog gaan, als de centrale bank het maar toelaat, is de gedachte.

3. Er is veel geld ingezet op deze verwachte stijging

Omdat de stijgende yuan als vanzelfsprekend wordt gezien, is het een aantrekkelijke munt voor een zogenaamde carry trade. Dit houdt in het kort in dat investeerders proberen te verdienen aan een verschil in rente tussen twee landen.

Als de wisselkoers vastligt, of in het geval van China de richting van de wisselkoers, is dit in theorie een spelletje dat niet fout kan gaan.

De omvang van de Chinese carry trade is hierdoor in de orde van de honderden miljarden dollars. Nu blijkt dat de yuan ook opeens de andere kant op kan, heeft dat automatisch veel impact op financiële markten.

4. Het past in het beeld dat de Chinese overheid de controle kwijtraakt
Hoogstwaarschijnlijk is de daling dus georkestreerd door Chinese centrale bank met het doel de carry trade terug te dringen.

Onduidelijk is echter of de centrale bank in staat is om de situatie volledig in de hand te houden, of dat het gaat leiden tot onbedoelde gevolgen. Vorig jaar liep de interbancaire rente twee keer scherp op nadat de centrale bank maatregelen had genomen om de kredietverlening te remmen.

Het toekomstig succes van de Chinese economie berust op de gedachte dat de overheid in staat is de consumptiegroei aan te jagen. Elk teken dat de autoriteiten de controle kwijt zijn, is reden voor twijfel aan de houdbaarheid van het Chinese economisch succes.

5. Het zou een eerste zet van China zijn in een valutaoorlog
Wereldwijd hebben centrale banken expliciet dan wel impliciet de afgelopen jaren geprobeerd hun wisselkoersen te drukken om zo de eigen export te steunen.

De daling van de yuan zou een poging kunnen zijn van China om de export een nieuwe impuls te geven. Daarmee zou de overheid indirect erkennen dat het beleid om de economie te richten op consumptiegroei faalt.

Dit zou een teken zijn dat het economisch in China veel minder gaat dan de autoriteiten publiekelijk laten blijken.