VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Dividendtoppers op het Damrak

Dividend is voor veel beleggers een belangrijke reden om een aandeel te bezitten. Stelselmatig de meest uitkerende fondsen kopen blijkt lucratief, zo blijkt uit onderzoek. Wat zijn de dividendtoppers op het Damrak?

De Amerikaanse tycoon John D. Rockefeller zei ooit dat binnen stromend dividend het enige was dat hem plezier gaf.

En hij is niet de enige. Veel beleggers kiezen voor aandelen die jaarlijks mooie winsten uitkeren. De Amerikaan Michael O'Higgins heeft onderzocht of de jacht op hoog dividendaandelen profijtelijk is.

Daartoe berekende hij het rendement dat te behalen viel als beleggers ieder jaar de aandelen in de Dow Jones zouden kopen met het hoogste dividendrendement (uitgekeerde dividend per aandeel ten opzichte van de beurskoers).

Dogs
O'Higgins bouwde met zijn onderzoek verder op het werk van John Slatter een analist die in 1988 in de Wall Street Journal voor het eerst schreef over de prestaties van aandelen met een hoog dividendrendement.

De strategie van Slatter en O'Higgins is inmiddels bekend als de Dogs of the Dow. In zijn boek Beating the Dow uit 1991 legt O'Higgins uit hoe dit in zijn werk gaat.

Bij de strategie van O'Higgins selecteert een belegger ieder jaar de tien fondsen met het hoogste dividendrendement uit de in totaal 30 aandelen die zijn opgenomen in de Dow Jones Industrial Average.

De Dogs of the Dow-strategie leverde volgens Michael O'Higgins tussen 1973 en 1998 een gemiddeld rendement op van 17,9 procent per jaar. Dat is aanmerkelijk meer dan de Dow Jones-index die in dezelfde periode met 13 procent steeg.

De strategie is ook getest op andere, bredere indices zoals de S&P 500-index. Ook hier bleken de rendementen bovengemiddeld.

Redenering
De gedachte achter de Dogs of the Dow-strategie is dat grote aandelen hun dividend niet aanpassen aan de marktcondities, waardoor het dividend een accurate afspiegeling is van de waarde van het bedrijf. De aandelenkoers beweegt in meer of mindere mate mee met de stand van de economie.

Bedrijven met een hoog dividendrendement (een hoog dividend ten opzichte van de koers) bevinden zich dan op de bodem van hun business cycle, de koers zal dan ook sneller stijgen dan aandelen die op een andere manier of moment geraakt worden door de economische situatie.

De logica is dat het aandeel ondergewaardeerd wordt door beleggers, terwijl het management vertrouwen heeft in de toekomst omdat het dividend gehandhaafd blijft. Beleggers die de strategie volgen hopen te profiteren van zowel de bovengemiddelde koersbeweging als mede het relatief hoge dividend.

In Nederland
De strategie van O'Higgins is ook toe te passen op de AEX-index. Wij selecteerden acht bedrijven uit de 25 die de AEX-index bevolken. Daarvan bekeken we het dividend over de laatste twaalf maanden en deelden deze op de koers van het aandeel, om tot het dividendrendement te komen.

Vanaf eind 2002 tot eind 2013 leverden deze aandelen met het hoogste dividend rendement een cumulatief rendement van 175 procent op, tegenover 85 procent AEX-index (waarbij dividenden herbelegd worden). Kosten van aan- en verkoop van aandelen zijn hierbij buiten beschouwing gelaten.

De Nederlandse selectie voor 2014
Voor het lijstje aandelen met een hoog dividendrendement komen in 2014 de namen bovendrijven van Corio, Ziggo, Royal Dutch Shell, Fugro, Unilever, Ahold, Aegon en Wolters Kluwer.

Het dividendrendement van deze acht aandelen verschilt sterk, van net boven de 3 procent bij uitgeverij Wolters Kluwer tot ruim 8 procent voor vastgoedbedrijf Corio.
 DOGS VAN HET DAMRAK 2014
Naam 
Dividendrendement %
Corio 8.45
Ziggo 5.65
Royal Dutch Shell
5.19
Fugro 
4.94
Unilever 3.69
Ahold 3.52
Aegon 3.35
Wolters Kluwer3.30
 Per 29-01-2014