VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Winkelbelegger Vastned zal zelf meer moeten shoppen

Net als afgelopen jaar zal het directe beleggingsresultaat van Vastned ook in 2014 lager uitkomen. Om het resultaat op te schroeven zal de winkelbelegger het geld meer moeten laten rollen.

De Europese winkelbelegger Vastned is hard bezig zich te ontdoen van alle rommelpanden in de portefeuille.

Alleen al in 2013 werd voor 269 miljoen euro aan niet strategische beleggingen verkocht en begin dit jaar kwam daar nog eens een bedrag van 160 miljoen euro bij door de desinvestering van de noodlijdende Spaanse winkelcentra.

In totaal gaat het om circa 22 procent van de totale portefeuille. Met name door de Spaanse desinvestering wist de Rotterdamse vastgoedbelegger de kwaliteit van de beleggingen te verhogen en het risicoprofiel fors te verbeteren.

De vrijkomende middelen zullen echter wel in een hoger tempo aangewend moeten worden om de gederfde huurinkomsten te compenseren.

Resultaten 2013
Het afgelopen jaar heeft Vastned volgens ceo Taco de Groot grote stappen gezet in de uitvoering van de strategie.
De doelstelling om het percentage high street winkels te verhogen van 55 procent begin 2013 tot 65 procent is behaald en met 69 procent zelfs overtroffen.

Echter, alleen al op de verkoop van de Spaanse winkelcentra moest een boekverlies van 90 miljoen euro worden genomen. Hoewel deze verkoop dit jaar is geweest heeft Vastned dit verlies in de boeken van 2013 verwerkt.
Het indirecte resultaat is daardoor uitgekomen op 143,2 miljoen euro negatief tegen 103,6 miljoen euro negatief over 2012.

Het directe resultaat wat uit de expoitatie van de portefeuille voortkomt zakte met 14 procent van 62,6 miljoen euro (3,31 per aandeel) naar 54,2 miljoen euro (2,85 per aandeel).

Door de verkopen werd een hap uit de huurinkomsten van 19,2 miljoen euro genomen, eveneens 14 procent van het totaal. Afname van de exploitatiekosten waren het afgelopen jaar slechts beperkt en ijlen derhalve flink na.

Door de desinvesteringen is de verhouding schuld/waarde vastgoed, oftewel de loan-to-value tot onder de 40 procent gezakt, een gezonde verhouding en mooi aan de onderkant van de gehanteerde bandbreedte van 40-45 procent.

Voor dit jaar voorspellen ceo De Groot en de zijnen een direct resultaat van 2,10-2,30 per aandeel. Dat is wel een behoorlijke terugval en voorspelt ook een lager dividend.

Op zich logisch dat het directe resultaat dit jaar onder druk staat, maar voor beleggers zou het fijn zijn als er zicht komt op herstel.

Winstherstel
Herstel van het directe resultaat per aandeel zal enerzijds moeten komen van een gunstige ontwikkeling van de huurinkomsten en mogelijk lagere rentelasten door verbetering van het risicoprofiel.

Op toplocaties wist Vastned een mooie (like-for-like) brutohuurgroei van 4,2 procent, tegen een gemiddelde huurdaling van 3,6 procent voor niet strategische panden.

In de toplocaties is vrijwel geen leegstand en sprake van een positieve waardeontwikkeling (2.2 procent)

Verder zullen toch vooral lucratieve investeringen hun werk moeten gaan doen. Vorig jaar kocht Vastned voor 103,7 miljoen aan ‘high street shops in premium city's', waaronder Bordeaux, Utrecht, Amsterdam, Maastricht en Brugge.
Dit soort locaties zijn nu goed voor 51 procent van het totaal en dat moet naar 75 procent.

Vastned heeft nog voor 519 miljoen euro aan ‘overig' vastgoed in bezit. Door verkoop hiervan wordt die nagestreefde 75 procent al aardig benaderd, maar zal de investeringsdrang alleen maar groter worden.

LEES MEER:

15 mei 2013

15 mei 2013

2 november 2012



Gerelateerde artikelen