VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Nog genoeg sluimerende problemen Europese banken

Ondanks rust en groei in economisch Europa blijft het rommelen in de bankensector. Problemen in Oostenrijk en Griekenland wijzen erop dat er nog genoeg rottigheid onder het oppervlak zit om de Europese stresstesten later dit jaar interessant te maken.

Oostenrijk worstelt bijvoorbeeld met de in 2009 genationaliseerde bank Hypo Alpe Adria. Deze bank heeft voor bijna 20 miljard aan probleemkredieten en is de facto failliet.

De Oostenrijkse regering en centrale bank staan echter tegenover elkaar bij het zoeken naar een oplossing. De regering wil dat kredietverstrekkers van de bank meebetalen aan de redding. De centrale bank wil dit voorkomen.

Volgens de Duitse krant wordt het pleit dit weekend beslecht in het voordeel van de centrale bank. Op kosten van de Oostenrijkse belastingbetaler moet een bad bank worden opgetuigd waar de probleemkredieten in worden ondergebracht.

Meer problemen
De schattingen over de kosten lopen uiteen. Het Oostenrijkse ministerie van Financien lijkt uit te gaan van 3,7 miljard euro, Oostenrijkse economen denken echter dat het om een getal met dubbele cijfers gaat.

Hypo Alpe Adria is niet de enige Oostenrijkse probleembank. Volgens de kan dit najaar bij de publicatie van de stresstesten zomaar blijken dat Volksbank AG extra kapitaal nodig heeft.

Ondertussen hakketakt Griekenland met zijn internationale steunverleners over de hoogte van een kapitaalinjectie in de Griekse bankensector. De Griekse centrale bank schat nu dat de sector 6,4 miljard euro aan nieuw kapitaal nodig heeft.

Tegelijk met deze aankondiging liet Piraeus, de tweede bank van Griekenland weten 1,75 miljard euro aan nieuwe aandelen uit te geven. De andere Griekse banken moeten uiterlijk half april laten weten hoe ze hun vermogenspositie gaan verbeteren.

Schoon schip
Het IMF, de ECB en de Europese Commissie accepteren het getal van 6,4 miljard euro echter niet. Volgens hun hebben de Griekse banken 8 tot 8,5 miljard euro extra nodig.

De kans is dan ook groot dat uit de nieuwe Europese stresstesten aangeven dat er nog meer geld bij moet.

De stresstesten zijn een poging schoon schip te maken en de bankensector een nieuwe start te geven. In totaal worden 127 Europese banken onder de loep gelegd.

Uit de ontwikkelingen in Oostenrijk en Griekenland blijkt dat er ook na vijf jaar crisis nog genoeg sluimerende problemen zijn.

Als de stresstesten zwaar genoeg zijn, zal onvermijdelijk nog meer ellende boven water komen. De Europese bancaire sector en zijn investeerders gaan daarom nog een interessant jaar tegemoet.