VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Goedkoop krediet trekt overnamecircus in telecommarkt op gang

De miljarden vliegen op dit moment in het rond in de Europese telecomsector. Gedreven door goedkoop bankkrediet lijkt de langverwachte consolidatieslag op stoom te komen. Mededingingsautoriteiten krijgen het druk.

Afgelopen week deden twee Franse miljardairs, Martin Bouygues van Bouygues en Patrick Brahi van Altice een bod op het Franse SFR.

Dit is de telecomtak van mediabedrijf Vivendi. Beide bedrijven bieden circa 14,5 miljard euro voor SFR. Alticer is inmiddels gekozen voor exclusieve onderhandelingen.

De gedachte achter een overname is in beide gevallen vrij eenvoudig. Er is ruimte voor kostenbesparingen en een versnelling van de investeringen.

Bouygues heeft zijn plannen al onderbouwd met cijfers. Aan de ene kant denkt het bedrijf 1,4 miljard euro aan kostenbesparingen per jaar te kunnen incasseren.

Daarnaast ziet het extra ruimte voor investeringen in onder meer de uitrol van glasvezel in Frankrijk. De investeringen hiervoor zouden verdubbeld kunnen worden tot 400 miljoen euro per jaar.

Ondertussen in Spanje
Terwijl in Frankrijk wordt geknokt om SFR, gebeurt er ook het een in ander in Spanje. Vodafone heeft daar een bod gedaan van 7 miljard euro op kabelaar Ono.

Een drijvende kracht achter de ontwikkelingen is de beschikbaarheid van krediet. De Franse biedingsstrijd om SFR wordt grotendeels gefinancierd met schuld. Altice heeft circa 12 miljard euro aan krediet aangetrokken.

Bouygues heeft via de Britse bank HSBC een lening geregeld van dezelfde ordegrootte. Het bedrijf staat er financieel goed voor. In 2012 gaf het een tienjarige obligatie met daarop 3,6 procent rente. Ter vergelijking: de Franse staat leende op dat moment tegen 2,2 procent.

Obstakel
Desondanks is er één groot obstakel dat de hele tijd terugkomt bij telecomovernames: de mededingingsautoriteiten. Dit speelt ook weer bij de slag om SFR. Bouygues lijkt op achterstand te staan omdat het aantal mobiele aanbieders zou afnemen van vier naar drie bij een verkoop aan dit bedrijf.

Het kwam daarom zondag al met een concessie. Als de overname van SFR doorgaat verkoopt Bouygues een deel van zijn netwerk aan een prijsvechter.

Het lijkt erop dat de Europese telecomsector met goedkoop krediet als smeermiddel langzaam in de consolidatiemodus komt. De grote vraag is of de toenemende overnameactiviteit ook de raderen van de Europese mededingingsautoriteiten lostrekt.

Als dat gebeurt kan het opeens snel gaan en dan zou het ook zomaar kunnen dat een kleine lokale telecomspeler als KPN wordt opgeslokt.